Home / IZA KULISA / IZ BELGIJSKE BANKE NESTALO PREKO 10 MILIJARDI NOVCA LIBIJE KOJI SU ZAMRZNULE UN

IZ BELGIJSKE BANKE NESTALO PREKO 10 MILIJARDI NOVCA LIBIJE KOJI SU ZAMRZNULE UN

Više od 10 milijardi libijskih evra – zamrznutih po odluci Ujedinjenih nacija 2011-te – nestalo je sa računa u belgijskoj banci „Euroclear Bank“ između 2013-te i 2017-te godine.

Taj novac je do 2011-te – kako tvrdi list „Le Vif“ – „kontrolisalo okruženje tadašnjeg šefa libijske države Muamera Gadafija“.

Sama belgijska banka je priznala da se na „libijskim računima“ 29. novembra 2013-te nalazilo 16,1 milijardi evra. Suma je bila izdeljena na četiri računa „Libyan Investment Authority“ i „Libyan Foreign Investment Company“.

Belgijske vlasti su nestanak značajnog dela tog novca otkrile u jesen prošle godine. Prilično slučajno. Zahvaljujući istrazi o pranju novca povezanog sa Libijom. Planirale su, naime, da „uhapse“ celu pomenutu sumu (16,1 milijardu), ali su otkrile da je na sva četiri računa zajedno ostalo tek nešto više od pet milijardi evra.

Belgijsko Ministarstvo finansija je požurilo da objavi, da nije donosilo nikakve odluke o odmrzavanju novca na četiri libijska računa. Drugim rečima, saopštilo je da taj novac nije bilo moguće skidati sa računa i koristiti za bilo šta.

Tokom dva poslednja dana se otvorilo pitanje- da li je Belgija na pravi način kontrolisala „zamrznutost računa“, odnosno, nije li faktički omogućila da taj novac nestane.

A moguće je da je i sama u tome učestvovala.

Gadafi je vladao Libijom duže od 40 godina i ubijen je u oktobru 2011-te.

Check Also

NEOBORIV DOKAZ: KINA OBJAVILA SNIMAK VANZEMALJSKE BAZE NA MESECU (VIDEO)

Dr Majkl Sala je ukazao na to da na Mesecu postoji Vojno industrijski vanzemaljski kompleks …