Home / IZA KULISA / POZNATI ARHITEKT ŠOKIRAO TVRDNJOM: NEKO SE MNOGO POTRUDIO DA UPALI KATEDRALU NOTR DAM, STARI HRAST NE GORI TAKO..

POZNATI ARHITEKT ŠOKIRAO TVRDNJOM: NEKO SE MNOGO POTRUDIO DA UPALI KATEDRALU NOTR DAM, STARI HRAST NE GORI TAKO..

Bivši glavni arhitekt i generalni inspektor francuskih istorijskih spomenika bacio je sumnju na službenu priču da je vatra Notr Dam uzrokovana kratkim spojem električne instalacije

Bendžamin Muton, koji je bio glavni arhitekt istorijskih spomenika u Francuskoj i nadgledao restauratorske radove na katedrali Notr Dam do 2013. godine, kaže da je malo moguće da je požer prouzrokovala neispravna električna instalacija i da je potrebno mnogo truda kako bi se zapalio stari hrast u katedrali.

“Dakle, govorite nam da ova vrsta drveta ne gori tako lako?”, upitao je novinar arhitektu, piše Newswars.

“Hrast koji je star 800 godina vrlo je težak – pokušajte ga zapaliti” – rekao je Mouton. – “Stari hrast, uopće nije lagan. Trebalo bi puno truda da bi uspeli … To me zapanjilo.”

Upitan da iznese objašnjenje kako se požar širio tako brzo i sa takvom silinom, Muton je potvrdio da nije bilo dodatnih mera opreza koje su se mogle preduzeti kako bi se osiguralo sprečavanje takvog “brzog” požara.

“U devedesetima smo promenili svu električnu instalaciju u katedrali Notre Dame” – rekao je Mouton.

„Dakle, nije bilo mogućnosti za kratski spoj u električnim instalacijama. Obnovili smo električnu instalaciju kako bismo se uskladili sa savremenim normama, čak se išlo toliko daleko da su – postavljeni sistemi za otkrivanje i zaštitu od požara u katedrali.”

Muton je takođe otkrio da postoje dva dežurna stražara koji nadziru svaku mogućnost požara, dodajući da su tehničke i sigurnosne mere preduzete kako bi se zaštitili spomenici kao što je Notre Dame, bez presedana.

Više od milijardu evra obećano je za obnovu Notre Damea, koja će prema predsedniku Emanuelu Makronu biti obnovljena za pet godina, što je vrlo besmislena izjava s obzirom da je pitanje hoće li će on do tada biti na vlasti, i s obzirom da Žuti prsluci svakog vikenda organizuju velike demonstracije protiv njega.

(Novi-Svjetski-Poredak.com)

Check Also

ZAGONETKA 33. PARALELE- NAJVAŽNIJI BROJ MASONA: ŽARIŠTE NLO-A, UBISTVO BRAĆE KENEDI, RAJSKI VRT, ISUSOVA SMRT..

Broj 33 je najvažniji broj masona. Isus Hrist je imao 33 godine kada je umro. …