Home / IZA KULISA / PRONAĐEN GRAD NEPOZNATE CIVILIZACIJE ISPOD JEZERA U TURSKOJ

PRONAĐEN GRAD NEPOZNATE CIVILIZACIJE ISPOD JEZERA U TURSKOJ

grad- voda
Arheolozi su otkrili ruševine 3.000 starog zamka potopljenog u jezeru u Turskoj.

Istraživači su pretraživali jezero Van, drugo po veličini jezero u Turskoj sa površinom od 3.555 kvadratnih kilometara, tokom jedne decenije i konačno su pronašli ono što su tražili.

Zamak je još uvek relativno netaknut i ima stojeće zidove visoke do tri ili četiri metra.

Smatra se da je to relikvija gvozdenog doba Urartu civilizacije, koja je takođe nazivala Kraljevina Van, koja je živela na tom području od 9. do 6. veka pre nove ere.

Tašin Sejlan, šef ronilačkog tima na ovom projektu, tražio je čudovište jezera Van – legendarnu zver koja je navodno slčna čudovištu iz Loh Nesa – kada je pronašao zamak.

Sejlan je za Daily Sabah rekao: “Bilo je glasina da možda postoji nešto ispod vode, ali nam je većina arheologa i muzejskih zvaničnika rekla da nećemo pronaći ništa.“

Nivoi vode jezera su divlje fluktuirali tokom proteklih nekoliko hiljada godina, a pre nego što je bilo puno kao danas, istraživači su rekli da je tamo verovatno postojala neka napredna civilizacija.

Sejlan je za Hurriyet Daily News rekao: “Mnoge civilizacije i ljudi su se naseljavali oko jezera Van.“

“Oni su ovo jezero nazivali “gornjim morem“ i verovali su da ima mnogo misterioznih stvari. Uz to verovanje, radili smo na otkrivanju “tajni“ ovih jezera.“

“Čudesno je pronaći ovaj zamak po vodom. Arheolozi će doći ovde da ispitaju istoriju ovog zamka i pruže informacije o tome.“

“Sada verujemo da smo otkrili novu oblast za istraživanje arheologa i istoričara.“

O Atlantidi je prvi pisao grčki filozof Platon 350 godine p.n.e. koji je detaljno opisao ovo misteriozno ostrvo koje je naizgled jednostavno nestalo.

Neki veruju da je Santorini, jedno od kikladskih ostrva u Egejskom moru, izgubljeni grad Atlantide, gde je velika vulkanska erupcija izbrisala Minojsku kulturu – drevnu civilizaciju koja je cvetala između 3650. i 1400. godine p.n.e.

(Netlinesystem.com)

Check Also

DR MILA ALEČKOVIĆ- HITNO SAOPŠTENJE ZA JAVNOST POVODOM ZAOŠTRAVANJA „ZDRAVSTVENIH“ MERA

Prof. dr Mila Alečković komentariše najnoviju odluku Kriznog štaba. Autor i voditelj emisije: Dragan Filipović …