Home / IZA KULISA / PRVI PUT U ISTORIJI, KUM KAMORA MAFIJE PROGOVORIO I POSTAO ZAŠTIĆENI SVEDOK

PRVI PUT U ISTORIJI, KUM KAMORA MAFIJE PROGOVORIO I POSTAO ZAŠTIĆENI SVEDOK

 

italija mafija karabinjeri policija
Takozvani super bos moćnog klana unutar mafije Kamora je postao državni svedok i sarađuje sa istražiteljima u Napulju, izvestili su italijanski mediji u četvrtak.

Antonio Iovine, jedan od četiri bosa zloglasnog klana Kasalezi, počeo je da odgovara na pitanje tužioca za borbu protiv mafije ranije ovog meseca, napisala je Republika. Napuljski dnevni list Il Matino je napisao da je to „istorijski izbor“.

Sve što se zna o ovom bosu pod nadimkom “beba” zbog mladolikog izgleda, je to da je star 49 godina i da se neverovatno brzo uspeo na lestvici mafijaške moći. Iovino misli da je efikasno vodio poslove mafije pre njegovog hapšenja 2010. godine.

Sva četiri velika bosa su iza rešetaka nakon velikog  suđenja zaključenog 2008. godine. „Ali sve do sada nijedan šef jezgra Kasaleza nije tražio status državnog svedoka“, rekao je Džon Diki profesor italijanske studije u londonskom uniiverzitetu i autor nekoliko knjiga o mafiji. „Biće interesantno videti da li je ovo početak cepanja rukovodstva ove mafije“.

Izveštaje o Iovinovoj odluci sa uzbuđenjem je pozdravio Roberto Saviano, novinar čiji je bestseler knjiga Gomora dovela do ponavljanja pretnje smrću od strane Kasaleza klana, grupe koja je napravila veliki napredak u građevinarstvu, odlaganju otpada i politici.

„Ovo je dobra vest da on rizikuje da nam kaže šta je istina o poslovanju organizovanog kriminala ne samo u Kampaniji (i) ne samo u Italiji“, napisao je.

„Iovine je neko ko zna sve. Takođe on može sve da promeni. Trese se zemlja za veliki deo poslovnog i političkog sveta – i za čitave grane institucija“.

„Kompanije, velike i male, koje su rođene i napredovale zahvaljujući pranju novca Antonia Iovinea, osećaju se kao u sobi čiji se zidovi skupljaju“.

Saviano, koji živi pod policijskom zaštitom, odrastao je u Kasa di Principe – oblasti pod kontrolom Kasaleza – napisao je knjige o aktivnostima mafije, po kojoj je kasnije snimljen film koji je više puta nagrađivan i koji je režirao Mateo Garone.

On je rekao da fenomen mafijaških bosova koji imaju pod kontrolom doušnike u policiji nije ništa novo, i da je takav Iovinov potez prvi koji je izveo neko iz mafijaške elite. Ovakav potez je za žaljenje, kažu oni iz prethodne generacije mafijaša.

„Iovino je organizacija“ rekao je Savino, predviđajući da bi se iz razgovora sa njim mogle dobiti informacije ne samo o poslovima i kriminalnom podzemlju, već i o politici u prethodne dve decenije – o Nikoli Kosentinu, ključnom savezniku bivšeg premijera Silvia Berluskonija u oblasti Kampanija u kojoj se nalazi Napulj.

Kosentino je uhapšen u aprilu zbog sumnje da je u dosluhu sa mafijom u vezi porodičnig biznisa, za šta njegov advokat tvrdi da je apsurdno.

Iovino je osuđen na život u tuđini, na kraju takozvanog Spartakus maksi-suđenja u 2008. godini, i na 21. godinu i šest meseci zatvora, na kraju suđenja ove godine. Do sada, nijedan od Kasalezi bosova u zatvoru – Frančesko Skjavone (zvani Sandokan), Frančesko Bidogneti i Mičele Zagaria, nisu sarađivali sa istražiteljima.

Diki je rekao da se razgovor može pokazati zanimljivijim zbog onog što Iovine može otkriti o prošlosti, naročito politike. Međutim, svedočenje od strane mafijaša uvek treba uzimati sa velikim oprezom, jer je njena upotreba kontraverzna, ne samo iz (pokajničkog) motiva.

Ministar unutrašnjih poslova, Angelino Alfano – bivši Berluskonijev naslednik je ukazao na ovu dvosmislenost,rekavši za Skaj TG24 televiziju u četvrtak: „Iskreno pokajanje bi pomoglo u borbi proziv Koza Nostre i (Kalabrijskih) Ndrangeta… Ako bi se ista stvar desila sa Kamorom to bi moglo otvoriti zanimljive scenarije, ili čak dovesti do njihovog poraza“.

Luiđi De Magistris, bivši tužilac za borbu protiv mafije, koji je sada gradonačelnik Napulja, izjavio je da bi ova vest mogla biti znak „saradnje sa pravdom“. 

(Web-tribune.com)

Check Also

4 MRAČNE MISTERIJE KOJE KRIJE ANTARKTIK (VIDEO)

Hladan, udaljen i negostoljubiv – ovaj kontinent čija je površina velika kao SAD i pola …