Home / IZA KULISA / PUTIN NIGDE NE IDE BEZ CRNOG TAJANSTVENOG KOFERA, A PRIČA SE DA NJIME MOŽE DA RAZNESE SVAKU METU

PUTIN NIGDE NE IDE BEZ CRNOG TAJANSTVENOG KOFERA, A PRIČA SE DA NJIME MOŽE DA RAZNESE SVAKU METU

Predsednik Rusije Vladimir Putin boravi danas u jednodnevnoj poseti Beogradu, gde ga je dočekao srpski kolega Aleksandar Vučić. Međutim, ni ova poseta nije prošla bez čuvenog kofera, koji je nosio ruski specijalac.

U pitanju je „atomski koferčić“ u kome se nalazi uređaj veze pomoću kojeg ruski predsednik može da lansira rakete sa atomskim bojevim glavama. Putin se ne odvaja od kofera čak ni tokom poseta drugim zemljama.

Naziv ovog kofera je Čeget i deo je automatskog sistema za komandu i kontrolu ruske strateške nuklearne snage nazvane Kazbek. Ime je dobio po planinskom masivu Kavkaz, koji se nalazi na granici između Evrope i Azije.

Putin je četvrti put u poseti Beogradu, a ni ovoga puta nije došao bez čuvenog kofera. Gde god da Putin ide, u stopu ga prati ruski specijalac koji se ne odvaja od kofera.

Ovaj neizostavni predmet na njegovim putovanjima je ruskom lideru pri ruci u svakom trenutku. Navodno isti kofer poseduju i ministar odbrane i načelnik Generalštaba. Generalštab dobija signal i inicira napad na osnovu autorizacije kodova za lansiranje nuklearnog arsenala.

25. januara 1995. godine, u Norveškom raketnom incidentu, aktiviran je kao odgovor na Brant XII četvorofaznu zvučnu raketu koju su pokrenuli norveški i američki naučnici. Tada je nuklearni kofer korišćen i to je jedini put kada je bio u pripremi za napad.

Tako smo ovaj kofer mogli da vidimo i na održanoj paradi u Moskvi kojom je obeležen Dan pobede u maju prošle godine.

KAD JE ČEGET POČEO DA SE KORISTI?

Čeget je razvijen tokom administracije Jurija Andropova početkom ’80-ih godina. Kofer je „stavljen u službu“ kada je Mihail Gorbačov preuzeo dužnost generalnog sekretara Centralnog komiteta Komunističke partije Sovjetskog Saveza u martu 1985. godine.

Povezan je sa posebnim komunikacionim sistemom pod nazivom Kavkaz, koji podržava komunikaciju između visokih vladinih zvaničnika dok donose odluku da li će koristiti nuklearno oružje i uključen je u Kazbek. koji obuhvata sve pojedince i agencije uključene u komandu i kontrolu nad strateškim nuklearnim snagama.

Check Also

EGIPATSKA SFINGA NIJE STARA 4,500 GODINA NEGO 75.000 GODINA?!

Misterija oko starosti egiptaske Sfinge traje i dan danas….Ova misteriozna kamena građevina-Sfinga,  još uvek privlači …