Home / IZA KULISA / RUSKI MEDIJI OBJAVILI TAJNE DOKUMENTE: EVO ZAŠTO SE ZAPAD OKRENUO PROTIV GADAFIJA!

RUSKI MEDIJI OBJAVILI TAJNE DOKUMENTE: EVO ZAŠTO SE ZAPAD OKRENUO PROTIV GADAFIJA!

Dokumenti sa kojih je skinuta oznaka tajnosti objavljeni su i pokazali su javnosti da je libijski lider Moamer Gadafi bio u dobrim odnosima sa britanskom obaveštajnom službom. Zajedno su radili na pronalaženju libijskih terorista, ali i disidenata.

Libijski novinar Mustafa Feturi objašnjava zašto je Britanija okrenula leđa Gadafiju

Na pitanje da li je Gadafi za Britaniju predstavljao (ne)prijatelja ili saveznika koji se može koristiti po potrebi, Feturi odgovara da je u vreme kada je britanski premijer bio Toni Bler, a šef obaveštajne službe Ričard Dirlav, tadašnji libijski lider bio „privremeni“ saveznik.

– Ne bi trebalo zaboraviti da je Libija u tom trenutku imala, da tako kažemo, najbolju bazu podataka svih terorističkih organizacija, kao što je bila Al Kaida u Pakistanu i Avganistanu. To je vreme kada su Bin Ladena podržavale SAD, kako bi se suprotstavile SSSR-u Avganistanu. Međutim, tada je od svih država sveta jedino Libija 1980. godine izdala međunarodnu poternicu i zahtev da se uhapsi Bin Laden – podseća Feturi.

Libijski novinar pretpostavlja da je Toni Bler uspostavio bliže veze sa Gadafijem kako bi se zaboravila tragedija u Lokerbiju i napravio nekakav novi početak u odnosima. Takođe, Feturi smatra da su Britanci na taj način ponovo izvukli korist za sebe, dobivši informacije o teroristima.

– Moramo imati na umu da zapadne države, posebno SAD, Velika Britanija i Francuska, nikada nisu posebno niti volele niti potom žalile za Gadafijem. Te države nisu podržavale njegov režim, uvek su gledale svoju korist i imale su svoj „plan B“. Samo što se pojavila i najmanja šansa da plan uspe, te zapadne države su je iskoristile i aktivirale plan. Mada moram dodati da ni sam Gadafi njima nije mnogo verovao – objašnjava libijski novinar.

Check Also

U EGIPTU, OTKRIVEN 3.000 GODINA STAR PAPIRUS KOJI PRIKAZUJE NLO?! (VIDEO)

Drevni egipatski tekstovi kažu da je egipatski bog Ra doplovio sa zvezda i sleteo u …