Home / IZA KULISA / SAMO SU VOĐE KB-a ZNALE: TAJNI GRADOVI I MISTERIOZNE GRAĐEVINE SOVJETSKOG SAVEZA (VIDEO)

SAMO SU VOĐE KB-a ZNALE: TAJNI GRADOVI I MISTERIOZNE GRAĐEVINE SOVJETSKOG SAVEZA (VIDEO)

Na teritioriji bivšeg SSSR-a postojali su tajni gradovi o kojima su jedino znali visoki zvaničnici KGB-a.

Za vreme Sovjetskog saveza izgrađene su veoma zanimljiva arhitektonska dela, čiji su autori i izvođači u svom radu primenjivali veoma neobična rešenja. U realizaciji projekta nije bilo prepreka, bilo da se radi o autobuskoj stanici ili ogromnoj stambenoj građevini.

Ipak, zatvoreni objekti i tajni gradovi u sovjetskoj arhitekturi su najzanimljivije građevine.

Za osoblje dve radarske stanice u Dnjepru, koje su korišćene tokom Hladnog rata za posmatranje zapadne Evrope, sagrađen je vojni grad Skrunda.

Zbog neverovatno čiste vode sovjetski zatvor u kamenolomu Ruma u Estoniji privlači ljubitelje ekstremnog ronjenja. Na kamenolomu je posle zatvaranja zatvora rad stopiran. Zgrade koje su ostale na dnu pretvorene su u neku vrstu podvodnog muzeja.

Bolnica Hovrino na severu Moskve je popularno mesto za ljubitelje urbanog turizma. Ovu napuštenu bolnicu koriste za trening. Moskovske gradske vlasti ni danas ne mogu odlučiti šta će sa tom građevinom uraditi.

Navodno su se ovde okupljali članovi sekte koja ju je koristila za krvave rituale. Bolnica je puna jama, provalija, šupljina u kojima su nekada bili smešteni liftovi…

Inače, jedan sovjetski vojni gradić nalazi se na oko 64 kilometra od Berlina. Vojni deo je bio naseljen sa 15 hiljada vojnika i članova njihovih porodica do zatvaranja 1994. godine.

Jedna od najneobičnijih građevina na spisku jeste jedinstvena „Kula Tesla“. Izgrađena 70-ih godina prošlog veka. Zgrada može proizvesti impulse snagom većom od snage svih elektrana u Rusiji, uključujući i nuklearne.

(Dnevno.hr)

Check Also

U EGIPTU, OTKRIVEN 3.000 GODINA STAR PAPIRUS KOJI PRIKAZUJE NLO?! (VIDEO)

Drevni egipatski tekstovi kažu da je egipatski bog Ra doplovio sa zvezda i sleteo u …