Home / IZA KULISA / SENZACIONALAN DOGAĐAJ: Kineski naučnici uspeli da teleportuju objekat sa Zemlje na satelit u orbiti!

SENZACIONALAN DOGAĐAJ: Kineski naučnici uspeli da teleportuju objekat sa Zemlje na satelit u orbiti!

500

Prvi put u istoriji naučnici su teleportovali jedan objekat u Zemljinu orbitu, preneo je “Biznis insajder”.

Kineski naučnici uspešno su teleportovali foton sa Zemlje na satelit u orbiti na visini većoj od 500 kilometara.

Satelit “Misijus” je visoko osetljivi foto prijemnik sposoban da detektuje kvantna stanja pojedinačnih fotona ispaljenih sa tla. “Misijus” je lansiran kako bi naučnici mogli da testiraju razne tehnološke gradivne materije za kvantna dostignuća, uključujući mrežu, kriptografiju i – teleportaciju.

Ova teleportacija takođe je prvi rezultat ovih eksperimenata. Ne samo što su prvi put teleportovali objekat sa tla u orbitu, naučnici su stvorili i prvu kvantnu mrežu satelit-tlo, i oborili rekord za najveću razdaljinu na kojoj je izmereno umrežavanje.

– Teleportacija na velike daljine prepoznata je kao osnovni element u protokolima poput kvantnih mreža na velikoj skali i distribuirano kvantno računanje. Prethodni eksperimenti sa teleportacijom između udaljenih lokacija bili su ograničeni na distance od 100 kilometara, usled gubitka fotona u optičkim vlaknima ili Zemljinoj optičkoj komunikaciji u slobodnom prostoru – saopštio je tim naučnika za “MIT tehnolodži rivjuv”.

“Biznis insajder” podseća da su naučnici ne tako daleko, početkom devedesetih, samo nagađali da je teleportacija uz pomoć kvantne fizike moguća. Od tada je ovaj proces postao standardna operacija u kvantnim optičkim laboratorijama širom sveta. Prošle godine dva odvojena tima obavila su prvu u svetu kvantnu teleportaciju van laboratorije.

(Business Insider, Blic)

Check Also

JEZIVO OTKRIĆE Prof. DIMITRIJEVIĆA: PROROČANSTVO SVETIH OTACA SE ISPUNJAVA- EUFRAT JE PRESUŠIO: EVO ŠTA TO ZNAČI! (VIDEO)

Gost u emisiji „Politikon“ na tv Helmkast autora i voditelja Danila Tvrdišića bio je pravoslavni …