Home / IZA KULISA / SRPSKA HIROŠIMA PUSTA 19 GODINA POSLE BOMBARDOVANJA: Ljude ubija rak, nadležni kažu da to nije posledica osiromašenog uranijuma..

SRPSKA HIROŠIMA PUSTA 19 GODINA POSLE BOMBARDOVANJA: Ljude ubija rak, nadležni kažu da to nije posledica osiromašenog uranijuma..

Pljačkovica, planina iznad Vranja bombardovana je 1999. godine osiromašenim uranijumom. Cilj je, kažu, bio TV predajnik lokalne stanice. Istoimeno selo, koje je nekada imalo osamdesetak meštana, ostalo je avetinjski prazno.

Kuće su zarasle u korov, ali života i dalje ima, ako tu računamo zmije i škorpije. Na svega tri kilometra od centra Vranja nema više nikoga.

Posle skoro 20 godina, smatra se da je Pljačkovica samo delimično dekontaminirana. Uklonjeno je samo ono što je bilo dostupno. Količina projektila koju su ispalili bombarderi ostaje nepoznata.

Image result for pljačkovica

Pretpostavlja se da ih je bilo više od 1.000, a izvađeno je tek pedesetak komada. Bombarderi su ovde, prema drugim izvorima, bacili oko 2.000 projektila. Broj obolelih od malignih bolesti od tada se rapidno povećao.

Vranje je grad sa najvećim zračenjem u Srbiji. Neretko čak i ispred Vinče, gde se nalazi nuklearni reaktor i skladište radioaktivnog otpada. I, dok stručnjaci tvrde da razloga za brigu nema, tešeći građane pričom da postoje neka mesta gde je prirodno zračenje mnogo veće, dotle je običan svet u panici. Kažu da je država slala mnoge komisije, ali da običan svet ne zna do kakvih su zaključaka one došle.

I u obližnjem selu Pržar skoro da nema domaćinstva gde neko nije preminuo od neke maligne bolesti.

Institut za medicinu rada „Dr Dragomir Karajović“ uradio je 2001. godine interno istraživanje na teritoriji Vranja. Tada je utvrđeno da je ovde životna sredina dugotrajno kontaminirana osiromašenim uranijumom i da su utvrđene i rane posledice na humanoj populaciji. Tako je 2005. godine od kancera umrlo 12 puta više ljudi nego 1995. godine. Iako u Institutu tvrde da ove podatke ne treba uzimati zdravo za gotovo, brojke su upozoravajuće.

Muškarci oboljevaju od karcinoma pluća i debelog creva, dok ženama glave dolazi rak dojke. Lekari tvrde da medicinski nije dokazano da su zbog uranijuma mnoga deca rođena sa deformitetima.

U grupi radnika „Vodovoda“ koja je imala zadatak da ogradi bombardovani prostor na gađanom brdu, sedmorica nisu više među živima. Preminuli su od karcinoma.

Check Also

PILOT JAVIO DA JE IZNAD NJEGA NLO I OD TADA MU SE GUBI SVAKI TRAG

Uslovi su bili savršeni za letenje, ali u samo nekoliko minuta pilot je nestao! Lebdi …