Home / IZA KULISA / TAJANSTVENI GRAD „Z“: MISTERIJA SMRTI ROKFELEROVIH ISTRAŽIVAČA KOJI SU POKUŠALI PRONAĆI OVAJ DAVNO IZGUBLJENI GRAD SAGRAĐEN OD SREBRA (VIDEO)

TAJANSTVENI GRAD „Z“: MISTERIJA SMRTI ROKFELEROVIH ISTRAŽIVAČA KOJI SU POKUŠALI PRONAĆI OVAJ DAVNO IZGUBLJENI GRAD SAGRAĐEN OD SREBRA (VIDEO)

 Percival Harrison Fawcett bio je britanski pukovnik, arheolog i strastveni istraživač južnoameričkog kontinenta. Njegova posljednja ekspedicija tajanstveno je nestala
eldorado-izgubljeniPercy Fawcett rođen je 1867. godine u Devonu u Ujedinjenom Kraljevstvu. Nestao je 1925., u dobi od 57 godina, zajedno sa svojim timom u kojemu je bio i njegov najstariji 22-godišnji sin. Njegova posljednja ekspedicija i danas golica maštu istraživača diljem svijeta, baš kao što je njegovu golicala ideja o pronalasku davno izgubljenog grada sagrađenog od srebra i zlata.

Još otkad su Europljani stigli u Novi svijet, među istraživačima i novinarima širile su se priče o legendarnom El Doradu, ‘gradu od zlata’ koji se nalazi skriven u srcu brazilskih prašuma.

Legende o njemu Europljanima su pričali razni domoroci, a priče su arheologe usmjeravale u istraživanje područja na koja zapadni čovjek nikada nije stupio nogom.

Godine 1906. Fawcett se s ekipom istraživača uputio u brazilsku prašumu i u području Mato Grossa proveo 18 mjeseci. Nekoliko godina kasnije, 1911., otkriven je drevni grad Inka Machu Picchu.

Nekoliko značajnih otkrića u relativno kratkom vremenu u Fawcettu će razbuktati istraživački žar. Odlučio je pronaći legendarni El Dorado, nazvavši ga gradom ‘Z’.

Već 1912. počeo je s formuliranjem različitih teorija o Z-u kojim je postao potpuno opsjednut. U pismu svojem sinu Brianu opisao je grad o kojemu je sliku sagradio iz raznih priča i legendi koje su mu ispričali domoroci diljem Brazila.

TAJNI

“Očekujem ruševine monolitskog karaktera, starije nego najstarija otkrića u Egiptu. Sudeći prema opisima u različitim dijelovima Brazila, stanovnici izgubljenog grada koristili su pismo nalik starim pismima Europe i Azije.”

Postoje i glasine o neobičnim izvorima svjetlosti u svim građevinama, fenomenu koji je utjerivao strah u kosti onih koji su vidjeli grad. Centralno mjesto koje je nazivam ‘Z’ i koje je moj glavni cilj nalazi se u dolini okruženoj planinama. Dolina je široka oko desetak milja, a grad se nalazi na uzvisini usred nje.

Prema njemu vodi kamena cesta. Kuće u njemu su niske i nemaju prozora. U sredini je hram u obliku piramide. Njegovi stanovnici su brojni, imaju domaće životinje i jako dobro razvijene rudnike. Nedaleko se nalazi drugi, manji grad i njegovi su stanovnici podređeni stanovnicima iz Z-a. Južno se nalazi treći grad, no on je potpuno uništen.

Osam godina kasnije, 1920., Fawcett je u nacionalnoj knjižnici u Rio de Janeiru naišao na dokument pod imenom ‘Manuskript 512′. Njega je 1753. godine napisao portugalski istraživač koji navodi da je u Mato Grosso regiji našao drevni grad koji podsjeća na drevne grčke gradove.

Manuskript opisuje grad u kojem se građevine protežu na nekoliko katova sa širokim ulicama te bogatom dekoracijom od srebra. Tadašnji arheolozi otpisivali su mogućnost postojanja takvoga grada, no za Fawcetta je to, pomalo naivno, bila posljednja potvrda da se mora odvažiti u tajnovitu unutrašnjost goleme prašume.

Godine 1921. Fawcett se odvažio na čak dvije misije, no obje su propale zbog bolesti i brutalnih uvjeta života u prašumi. Njegov treći i posljednji pokušaj biti će njegova posljednja istraživačka ekspedicija u životu.

Do travnja 1925. godine Percy Fawcett je uspio okupiti nekoliko bogatih sponzora poput obitelji Rockefeller, ali i sposoban tim koji ga je pristao pratiti u nepoznato. Među njima je bio i njegov najstariji sin Jack.

Već krajem svibnja ekspedicija je stigla do ruba dotad istraženog teritorija. Sve ispred njih bila je potpuna nepoznanica. Još nekoliko mjeseci njegova je supruga primala pisma s izvještajima. A onda je sve stalo.

TAJNI

U posljednjem pismu Fawcett je napisao kako će kroz regiju proći za nekoliko dana i kako se ne treba brinuti, jer – nema šanse da ‘stvar’ ne uspije.

Nakon što dvije godine od Fawcetta nije stigla ni jedna jedina informacija, britanska se javnost zabrinula, baš kao i njegova obitelj, prijatelji i kolege. Naime, Fawcett je najavio da se po ulasku u nepoznati teritorij neće moći javljati oko godinu dana.

Kako se to nije dogodilo, u narednim su godinama brojne ekspedicije pokušavale saznati što se dogodilo s peteročlanom ekipom. Ni jedna od njih nije uspjela. Dapače, u potrazi za slavnim istraživačem živote je izgubilo oko stotinjak ljudi. Različite teorije o Fawcettovoj smrti nastaju još i danas.

O legendarnoj ekspediciji koja je tragala za drevnim gradom ‘od srebra i zlata’ napisane su brojne knjige, a najpoznatija od njih uskoro bi trebala biti pretvorena i u film ‘The Lost City of Z’ u kojemu će Fawcetta tumačiti Charlie Hunnam kojega najviše pamtimo po ulozi u seriji ‘Sinovi anarhije’.

Pogledajte video:


 (24sata.hr)

 

 

Check Also

U EGIPTU, OTKRIVEN 3.000 GODINA STAR PAPIRUS KOJI PRIKAZUJE NLO?! (VIDEO)

Drevni egipatski tekstovi kažu da je egipatski bog Ra doplovio sa zvezda i sleteo u …