Home / IZA KULISA / TAJNA ČELIČANE AZOVSTALJ: ZBOG NEPROBOJNE MREŽE TUNELA KOJA SE NALAZI 8 METARA ISPOD ZEMLJE OSTALA JE POSLEDNJE UPORIŠTE U GRADU!

TAJNA ČELIČANE AZOVSTALJ: ZBOG NEPROBOJNE MREŽE TUNELA KOJA SE NALAZI 8 METARA ISPOD ZEMLJE OSTALA JE POSLEDNJE UPORIŠTE U GRADU!

Šef opkoljene čeličane Azovstalj u Marijupolju Enver Ckitišvili dao je intervju za BBC, u kojem je objasnio zašto je upravo čeličana postala svojevrsna tvrđava za ukrajinske borce u Marijupolju.

Izvorno je izgrađena 1930. godine, a sovjetske vlasti su čeličanu opremile s 36 bunkera, od kojih su neki mogli da izdrže nuklearni udar.

Postojala je i široka mreža tunela osam metara ispod zemlje, objasnio je.

Posle ruskih upada u Ukrajinu 2014. godine, ukrajinska vlada ažurirala je Azovstaljov sastav bunkera, a ove je godine borcima u gradu dala detalje i karte podzemne mreže te fabriku snabdela sa 40.000 paketa hrane – svaki dovoljan za jednu osobu za jedan dan.

– Kada je počeo rat, objavili smo u gradu da svi ljudi, ako budu povređeni tokom bombardovanja i granatiranja, mogu doći kod nas. Mislili smo da je moguće da ćemo biti granatirani, ali nismo očekivali takav genocid i tako nehumani rat – dodao je.

Takođe je dodao da je Azovstalj prirodna tvrđava jer je s tri strane okružena vodom – rekom s jedne, a morem s dve. Evakuacija stanovnika iz Azovstalja počela je juče.

Check Also

“RUSKI NLO” NAPRAVIO TEŠKU POMETNJU: Može da uništava ciljeve na teritoriji Ukrajine- tuđim projektilima! (VIDEO)

General-major Ratnog vazduhoplovstva Pavlenko ispričao je kako je Su-57 u stanju, da pogađa objekte Oružanih …