Home / IZA KULISA / TAJNA PUTINOVE LIMUZINE KOJA JE ODUŠEVILA SVET: KAŽU DA JE TO NAJSIGURNIJE VOZILO NA PLANETI (VIDEO)

TAJNA PUTINOVE LIMUZINE KOJA JE ODUŠEVILA SVET: KAŽU DA JE TO NAJSIGURNIJE VOZILO NA PLANETI (VIDEO)

Ruski lider Vladimir Putin se tokom posete Finskoj, gde se sreo sa američkim predsednikom Donaldom Trampom, prvi put u inostranstvu vozio u novoj limuzini domaće proizvodnje projekta „Kortež“. 

Prema rečima generalnog direktora FSO general-poručnika Dmitrija Kočneva, specijalni „aurus“ je jedna od najzaštićenijih i najsigurnijih limuzina na svetu.

Na vozilima ruske proizvodnje za posebne namene govori se u knjizi „Automobili visokih zvaničnika“, koja će uskoro izaći iz štampe. Takva prevozna sredstva „čvrsto zauzimaju svoje mesto u sistemu bezbednosti rukovodstva zemlje“, ističe Kočnev.

U knjizi se prvi put detaljno govori o novoj porodici automobila „aurus“, napravljenih specijalno za visoke vladine zvaničnike. Predsednik je 2010. dao ukaz o projektovanju novih vozila, uključujući i ona sa specijalnom zaštitom.

Svi su shvatali da je „postojanje automobila domaće proizvodnje za predsednika zemlje pokazatelj prestiža i element nacionalnog ponosa“, istakao je jedan od autora knjige „Automobili najviših zvaničnika“ i portparol FSO, doktor istorijskih nauka Sergej Devjatov.

Umetnici i dizajneri počeli su da projektuju spoljni izgled automobila 2011. godine. Dizajneri su ponudili nekoliko desetina koncepata, a oko 30 varijanata predstavljeno je Ministarstvu industrije i trgovine u aprilu 2013. godine. Na kraju je za osnovu novog stila automobila „Kortež“ uzet klasičan izgled automobila ZIS110 modela iz ’40-ih godina.

U januaru 2014. godine predsedniku je predstavljen model limuzine u prirodnoj veličini. On je dobio odobrenje šefa države. Na prelasku 2017-2018. prvi automobili projekta prebačeni su na kontrolno korišćenje Garaže za specijalne namene FSO Rusije.

Nakon testova sudara i drugih provera, novi automobili dobili su najviše ocene. Specijalisti FSO istakli su visok stepen pouzdanosti, bezbednosti i udobnosti automobila, kao i jednostavnost upravljanja, dinamičko ubrzanje, kočenje i sigurno ponašanje vozila na putu, piše Sputnjik.

Godine 2012. formulisan je još jedan važan zahtev: automobili ne treba da se proizvode u pojedinačnim primercima, već raditi serijsku proizvodnju, što je znatno smanjilo troškove projekta. Tako je kasnije nastala čitava linija automobila na osnovu bazne platforme. Njih mogu da koriste ne samo najviši zvaničnici, već i drugi dobrostojeći klijenti.

– Prilikom projektovanja automobila korišćeno je međunarodno iskustvo i primenjene su napredne tehnologije. Ali strane tehnologije nisu kopirane, već je njima kreativno ovladano i na njihovoj osnovi razvijene su sopstvene –  naglašavaju autori knjige. Kao rezultat toga, automobil se više od polovine sastoji od domaćih delova.

Osim predsedničke limuzine, u liniju „Aurus“ spadaju i sedan, minibus i terensko vozilo. Svi oni koriste jednu platformu i spolja su napravljeni u istom stilu. Nazivi modela predstavljaju mesta u Kremlju: limuzina i sedan „Senat“, minibus „Arsenal“ i terenski automobil „Komandant“.

Novi automobil ruskog predsednika „Aurus“ prvi put je predstavljen javnosti van Rusije 16. jula tokom posete Vladimira Putina glavnom gradu Finske. Zapadni mediji naveli su da automobil ruske proizvodnje izgleda izuzetno impresivno i da se u određenoj meri može nazvati „ideološkim oružjem“ Kremlja.

Pogledajte video:

Check Also

U EGIPTU, OTKRIVEN 3.000 GODINA STAR PAPIRUS KOJI PRIKAZUJE NLO?! (VIDEO)

Drevni egipatski tekstovi kažu da je egipatski bog Ra doplovio sa zvezda i sleteo u …