Home / IZA KULISA / U SIBIRU OTKRIVEN METEOR SA MISTERIOZNIM MINERALIMA TVRĐIM OD DIJAMANTA NEPOZNATIM NA ZEMLJI

U SIBIRU OTKRIVEN METEOR SA MISTERIOZNIM MINERALIMA TVRĐIM OD DIJAMANTA NEPOZNATIM NA ZEMLJI

Meteor je pronađen u Burjatiji 2016. godine, planinskoj republici u južnom Sibiru…

Meteorit otkriven u Rusiji sadrži novi, tajni mineral koji je jednako tvrd kao dijamant. Otkriće je objavljeno na 81. godišnjem sastanku Meteoritskog društva održanog u Moskvi.

Istraživači sa Federalnog univerziteta Ural, Državnog univerziteta Novosibirsk i Geološkog instituta u Sibirskoj podružnici Ruske akademije nauke otkrili su da meteor pronađen u Burjatiji 2016. godine, planinskoj republici u južnom Sibiru, sadrži misteriozni mineral čiju je vrednost teško proceniti.

Istraživači su dobili čast da mineralu daju ime jer je utvrđeno da na Zemlji nikad pre takav nije viđen.

Količina nove materije nazvane „uakitit“ bila je toliko mala da su naučnici morali da koriste elektronsku difrakciju kako bi dobili podatke o njegovoj kristalnoj strukturi.

To im je pomoglo da odrede da se mineral stvorio u meteoru u svemiru pri temperaturama većim od 1000 stepeni Celzijusa.

Sićušna zrnca imaju žutu i prozirnu površinu s metalnim sjajem i svetlosivu i ružičastu boju u reflektujućem svetlu. Mohsova lestvica mineralne tvrdoće koristi se za merenje tvrdoće uzajamnim grebanjem različitih minerala, tako što najmekši imaju oznaku 1, a najtvrđi 10.

Tako mineral talk ima tvrdoću od 1, kvarc 7, topaz 8 i dijamant 10. Uakitit ima Mohsovu tvrdoću između 9 i 10, što znači da je tvrd poput dijamanta.

Check Also

U EGIPTU, OTKRIVEN 3.000 GODINA STAR PAPIRUS KOJI PRIKAZUJE NLO?! (VIDEO)

Drevni egipatski tekstovi kažu da je egipatski bog Ra doplovio sa zvezda i sleteo u …