Home / SPEKTAR / JAPANKE ŽIVE PROSEČNO 84 GODINE: 10 TAJNI NJIHOVE DUGOVEČNOSTI

JAPANKE ŽIVE PROSEČNO 84 GODINE: 10 TAJNI NJIHOVE DUGOVEČNOSTI

japanka

Japanke, kao žene koje u proseku žive 84 godine, drže rekord već poslednjih 25 godina kao najdugovečnije žene, a pri tome se čak i ne goje.

Naomi Morijama je u svojoj knjizi „Japanke ne stare i ne goje se“ opisala svet kuhinje u Japanu koji daje odgovor na pitanje kako Japankama uspeva da žive dug i zdrav život. Ako bi se ovi saveti primenili i praktikovali tokom celog života, rezultati bi verovatno bili zapanjujući.

Evo šta Naomi navodi kao japanski recept za dug i zdrav život.

1. U japanskoj kuhinji se svakodnevno konzumiraju namirnice koje pomažu pri mršavljenju kao što su: riba, morsko bilje, voće i povrće, soja, pirinač i zeleni čaj.

2. U Japanu se svakog dana konzumiraju kuvani obroci. Tradicionalni obrok uključuje ribu na žaru, činiju pirinča, kuvano povrće, miso supu, zeleni čaj i naseckano voće. Iako Japanci čine jedva 2% svetske populacije, oni konzumiraju čak 10% sve ribe na svetu.

3. Ono što Japanci veoma poštuju pri kuvanju jeste korišćenje svežih i sezonskih namirnica. Pri pakovanju proizvoda u japanskim supermarketima, obeležava se ne samo datum, već i sat pakovanja kako bi uvek bili u mogućnosti da odaberu najsvežije proizvode.

4. Japanci jedu hranu u više porcija tokom jednog obroka. Morijama kaže da ih od rođenja uče da jedu polako i da cene svaki zalogaj. Moraju se držati sledećih pravila: ne smeju potpuno napuniti tanjir; svaka namirnica se servira posebno; manje je više; namirnica mora biti pravilno ranžirana; najbolje je sveže.

5. U japanskoj kuhinji je hrana uvek lagana, a namirnice se ne kuvaju puno, kratko na žaru, pari ili u voku.

6. Japanci uz sve obroke umesto hleba jedu pirinač.

7. Doručak je najvažniji obrok u Japanu, a može da uključuje više porcija koje podrazumevaju zeleni čaj, miso supu, pirinač kuvan na pari, mladi luk, morsku travu, omlet ili ribu.

8. U Japanu se retko konzumiraju slatki dezerti, a ako i jesu na jelovniku, onda su u veoma malim porcijama. Dakle Japanke ne konzumiraju čokoladu, kolače, sladoled, torte itd. i shvataju da ta jela mogu izazvati neželjene posledice u telu.

9. Japanci imaju drugačiji stav o hrani. Oni nikad ne razmišljaju o dijetama. Doduše, poslednjih godina raste broj restorana brze hrane u Japanu koji u velikoj meri utiču na zdravlje mladih.

10. Vežbanje je deo svakodnevice. Japanci se trude da vode prilično aktivan život, forsirajući vožnju biciklom, kao i šetanje i planinarenje.

(Web-tribune.com)

Check Also

Šešelj otkrio: Ako se Tramp i Putin dogovore, ovo će se dogoditi sa Republikom Srpskom, Crnom Gorom, Krajinom i Makedonijom…(VIDEO)

Šešelj izjavio da više od pola Srbije ne želi u EU. Vlast uništava privredu i …