Home / SPEKTAR / RUSKA OSVETA ZBOG SANKCIJA IH SKUPO KOŠTA: IZGUBILI MILIJARDE A EU NADOKNAĐUJE SAMO 125 MILIONA

RUSKA OSVETA ZBOG SANKCIJA IH SKUPO KOŠTA: IZGUBILI MILIJARDE A EU NADOKNAĐUJE SAMO 125 MILIONA

vladimir-putin

Evropska komisija planira da pomogne proizvođačima sa 125 miliona evra za voće i povrće čija je sezona počela.

Zemlje članice su se sastale prošle nedelje povodom ograničenja izvoza poljoprivrednih, prehrambenih proizvoda iz EU u Rusiju. Evropska komisija je 18. avgusta dala saopštenje da će uvesti vanredne mere podrške za proizvođače voća i povrća u Evropskoj uniji.

Vanredne mere se uvode kako bi se rešili novonastali problemi na tržištu, a stupile su na snagu juče, 18. avgusta 2014. godine

Ustvari, Evropska Unija se prvo nije nadala da će Rusija uopšte uzvratiti kontrasankcijama, a zatim se nije nadala da će ruski veto na uvoz prehrambenih artikala izazvati ovako haotično stanje na tržištu EU.

Pojedine zemlje su u velikim ekonomskim problemima zbog sankcija Rusiji, tako da je malo verovatno da će se prilljučiti nekim budućim merama ako ih EU bude predviđala.

Nedostatak alternativnog tržišta

Mere su trenutno posebno usmerene na paradajz, šargarepu, beli kupus, papriku, karfiol, krastavce, pečurke, jabuke, kruške, bobičasto voće, grožđe i kivi.

Evropska komisija je ocenila da su ovi proizvodi ugroženi jer njihova berba upravo počinje ili je u toku, a za većinu ne postoji drugo tržište van EU koje bi ih otkupilo.

Najavljenim vanrednim merama je uključena besplatna distribucija povučenog voća i povrća koje će se donirati u dobrotvorne svrhe – školama, bolnicama, domovima za stare itd., zatim mera zelene berbe koja podrazumeva branje nezrelih proizvoda pre tehnološke zrelosti i na kraju mera ne-branja plodova, odnosno zaustavljanje prodaje proizvoda koji se troše u normalnom proizvodnom ciklusu.

Svi mogu da učestvuju

Oni proizvođači koji se budu pridržavali sledećih mera mogu ostvariti pravo na finansijsku kompenzaciju koja bi bila isplaćivana po hektaru voća odnosno povrća. U najavljenim merama mogu učestvovati svi proizvođači voća i povrća iz Evropske unije kao članovi organizacija ili kao samostalni proizvođači.

Za sprovođenje ovih mera, Evropska komisija je odvojila 125 miliona evra, a mere će se sprovoditi do kraja novembra 2014. godine.

 (Web-tribune.com)

Check Also

OTAC MI JE UBRIZGAO ŠPRIC KRVI ZARAŽENE HIV-om: IMAM SIDU, A SAD SAM SAZNAO I ZAŠTO JE TO URADIO.. (VIDEO)

Kada je otac Brajana Džeksona ubrizgao svom sinu špric pun krvi zaražene sidom, nadao se …