Home / SPEKTAR / MISTERIJA LETA 367 Kopenhagen – Zagreb: Niko ne zna šta je uzrok pada aviona koji je preživela jedino ova srpska stjuardesa!

MISTERIJA LETA 367 Kopenhagen – Zagreb: Niko ne zna šta je uzrok pada aviona koji je preživela jedino ova srpska stjuardesa!

Famozni pad JAT-ovog aviona koji se dogodio pre nešto više od 4 decenije i dalje je predmet mnogih intrigantnih prepričavanja. Uzrok pada aviona na letu 367 Kopenhagen – Zagreb još uvek je nerazjašnjen, a zanimljivosti ove avionske nesreće doprinosi i jedina preživela osoba, tada dvadeseddvogodišnja stjuardesa Vesna Vulović.

avion- pozar- vatrogasac

Za poslednjih 40 godina u medijima je moglo da se pročita više verzija kobnog događaja, a razlog pada nikada nije zvanično objašnjen.

Prema prvim izveštajima, avion je pao zbog greške češke protivvazdušne odbrane, koja je pogodila letelicu na visini od nekoliko stotina metara. Ova priča ubrzo je odbačena kao neistinita, jer prema rečima stručnjaka, avion na polovini putanje leta ne može da leti niže od 10 hiljada metara.

Zatim se pojavila priča o terorističkom podmetanju bombe. Obzirom da u to doba nisu postojale toliko rigorozne procedure provere prtljaga te je svako mogao da unese u avion šta je želeo, ljudi su sa velikom verom pričali o nepoznatom teroristi koji je bombu uneo u avion bez ičijeg znanja.

Kako ni ova priča nije zvanično potvrđena, niti je pronađen počinilac, mnogo je onih koji smatraju da je ovo objašnjenje pada aviona služilo da otkloni odgovornost češke protivvazdušne odbrane. Kako ne postoje nikakvi dokazi, ovo objašnjenje se takođe može etiketirati kao “teorija zavere”.

Sa vremenske distance duže od 4 decenije, pretpostavka je da će avionska tragedija trajno ostati pod velom tajnosti jer je slučaj do sada nedovoljno istražen.

JEDINA PREŽIVELA

Davnog 26. januara 1972. godine Vesna Vulović postala je jedina žena koja je preživela nemoguće i tako ušla čak i u Ginisovu knjigu rekorda kao osoba koja je preživela pad sa te visine bez padobrana.

500

Tada 22-godišnja devojka, nalazila se u sredini trupa aviona što joj je omogućilo da preživi pad aviona. Uz velike posledice kao što je fraktura lobanje, prelomi nogu, trenutna paraliza, oporavila se nakon nekoliko meseci i započela novi život.

Do danas, Vulovićeva je odbila mnoge svetske medije koji su se interesovali za njenu stranu priče. Pored britanska televizija Bi-Bi-Si i poznate američke novinarke Opra Vinfri, na listi onih koji su ostali uskraćeni za ekskluzivnu priču našao se i naš portal.

– Zaista ne mogu o tome da pričam. Izvinite – rekla je kratko Vesna kada smo je kontaktirali.

DANAŠNJA PRAVILA U AVIONU

500Vesna Vulović

Aviokompanije su danas poznate po veoma rigoroznim procedurama koje se odnose na unos prtljaga i čekiranje karata a sve u cilju kako bi se sprečio unos eksploziva ili štetnih materija.

Naime, u putničku kabinu ne smete da unesete vodu, bilo kakvu vrstu pića ili drugih tečnosti, gelove, kreme, artikle koji su u bočicama pod pritiskom, lekove i medicinski materijal. Lista stvari koje uopšte ne smeju da se unesu u avion je daleko duža i podrazumeva: lako zapaljive i eksplozivne materije, municija, kiseline, šibice u većim količinama, otrovni, infektivni ili radioaktivne materije.

O uslovima o prevozu ovih materija postoje brojna uputstva koja se mogu dobiti u agencijama u kojima se kupuju aviokarte, kao i u predstavništvima aviokompanija ili na sajtovima aviokompanija i aerodroma.

(Mihajlo Pavić, Telegraf)

Check Also

Šešelj otkrio: Ako se Tramp i Putin dogovore, ovo će se dogoditi sa Republikom Srpskom, Crnom Gorom, Krajinom i Makedonijom…(VIDEO)

Šešelj izjavio da više od pola Srbije ne želi u EU. Vlast uništava privredu i …