Home / SPEKTAR / NAJAVA NAUČNIKA UZDRMALA AMERIKU: MEGAZEMLJOTRES ĆE POGODITI KALIFORNIJU I RAZORITI SAD!

NAJAVA NAUČNIKA UZDRMALA AMERIKU: MEGAZEMLJOTRES ĆE POGODITI KALIFORNIJU I RAZORITI SAD!

Naučnici kažu da su potpuno sigurni da će se u Kaliforniji dogoditi jak zemljotres u narednih 30 godina, i da je taj rizik verovatniji nego što se mislilo.

vulkan 2

Mogućnost da zemljotres magnitude 8,0 pogodi taj deo SAD u naredne tri decenije porasla je sa 4,7 na 7,0 odsto, pre svega jer su naučnici uzeli u obzir mogućnost da se odjednom aktivira više pukotina, oslobađajući seizmički energiju koja bi izazvala veće razaranje.

Dok je rizik od megazemljotresa veći nego što je ranije bilo procenjeno, još je verovatnije sa više od 99 odsto šanse, da će Kaliforniju uzdrmati zemljotres magnitude 6,7, sličan potresu 1994. godine u dolini San Fernando, kod Los Anđelesa.

Tada je poginulo 57 ljudi, a materijalna šteta je premašila 20 milijardi dolara, što je objašnjeno velikim horizontalnim pomeranjem tla koje je dostiglo 183 metra u sekundi, što je najveće ubrzanje tla izmereno u svetu.

Verovatnoća za takav zemljotres je nešto veća u severnoj, nego u južnoj Kaliforniji, piše u izveštaju objavljenom u utorak u časopisu “US Geological Survey”.

– Kalifornija je područje zemljotresa i stanovnici treba da ga očekuju svakog dana – rekao je autor izveštaja, geofizičar Ned Fild.

Postoji i 93 odsto šanse za zemljotres magnitude 7,0 ili jači u istom periodu u Kaliforniji, i 48 odsto šanse za magnitudu 7,5. Hiljade potresa godišnje se dogode u Kaliforniji koja je između dveju velikih tektonskih ploča – Tihog okeana i Severne Amerike.

Većina tih potresa je previše slaba da bi ih osetili ljudi.

Među više od 300 pukotina širom Kalifornije, pukotina San Andreas na njenom jugu je najopasnija jer se nije aktivirala više od tri veka, te je tu najviše nagomilane energije.

(Beta)

Check Also

Šešelj otkrio: Ako se Tramp i Putin dogovore, ovo će se dogoditi sa Republikom Srpskom, Crnom Gorom, Krajinom i Makedonijom…(VIDEO)

Šešelj izjavio da više od pola Srbije ne želi u EU. Vlast uništava privredu i …