Home / SPEKTAR / Poslušajte ceo govor Emira Kusturice kojim je tako izvređao Engleze, da je britanski ambasador morao da napusti salu! (VIDEO)

Poslušajte ceo govor Emira Kusturice kojim je tako izvređao Engleze, da je britanski ambasador morao da napusti salu! (VIDEO)

Govor režisera Emira Kusturice uznemirio je duhove u Srbiji i naterao britanskog ambasadora u Srbiji da napusti svečanost sedmog rođendana Srpske napredne stranke. 

500

Ambasador se vratio na molbe funkcionera SNS, a do javnosti je dopro samo deo Kusturičinih reči. Zato vam donosimo kompletan govor koji možete preslušati.

Slavni režiser je započeo obraćanje rečima „sestre i braćo“, a zatim rekao da ima „bolji politički trik od Dačića“.

„Bio je jedan diktator u Latinskog Americi koji je svaki dan otvarao škole. Bila je to škola na rasklapanje. Kad dođe u jedan grad, on je otvori, a zatim se škola sklopi i vozom preveze u sledeći grad i tamo se ponovo otvori.“

On je ispričao i anegdotu o jednom od osnivača Pokreta novog primitivizma (ujedno i jednom od tvoraca Top liste nadrealista) Mirku Srdiću, poznatijim pod umetničkim imenom Elvis J. Kurtović.

„Elvis Kurtović je sa svojom grupom gostovao u jednom zaseoku kod Bihaća i jedan od posetialca ga je upitao ‘Je l` de Elvise, i vi ste musliman’, a Elvis je odgovorio: ‘Nisam, ja sam samo simaptizer’“, ispričao je Kusturica što je propraćeno smehom i aplauzom publike.

On je nastavio sa duhovitim opaskama, rekavši da naš narod ljubomorno čuva staru izreku da je bolje džaba sedeti, nego džaba raditi.

„I šta se tu dešava. Kad valjaš Zapadu, često ne valjaš vlastitom narodu i obrnuto… Često kritikujući ono što dolazi sa Zapada završava time da smo mi protiv Zapada. Što nije tačno. Jer da je bilo obrnuto, od početka moje karijere, a mislim da je to slučaj i sa Aleksandrom (Vučićem), ne bi sve prošlo kako valja. Sudbine umetnika i političara imaju jednu dodirnu tačku, a to je – račune nam naplaćuju javno i u završnom računu glavna stavka tih naplata je težina elemenata….“

„Bliski istok je uvek bio cilj i početak ratova, prvo dva svetska, a od devedesetih tamo se neprestano limitirano ratuje, sve iz potrebe da se kontrolišu naftni izvori. Posle ruske intervencije i rata sa džihadistima u Siriji, stvorena je nova napetost, ali i nova nada u svetu“, istakao je Kusturica i nastavio:

„A Srbija nije uvela sankcije Rusiji zbog nevolje sa Ukrajinom. Vojna konsolidacija i sve više kristalisani svet koji definiše politiku manjih ‘Ko nije sa nama, on je protiv nas’ je jedina kočnica u razovju onoga što je Aleksandar Vučić započeo u Srbiji. I to sve u vreme kada s pravo stvar evrocentričnu istoriju kada je uprtio sva poglavlja naše istorije na leđa, a opet, kako rekoh, Rusima niste uveli sankcije.“

Zatim sledi poznati deo koji je oterao britanskog ambasadora iz Skupštine

„Kosovo je najveće poglavlje političke pljačke novije istorije Evrope. Nije takve bilo od amputacije Sudeta od Češke. Kosovo je bilo početak novog imperijalizma, gde su one stare vazale, koji su se nekad zjapili po šatorima, preselili u hajate i ridžensije i dali im mikrofone preko kojih se prenosi informacija da je bolje biti rob nego faraon. U toj ideji su uvek prednjačili Englezi i nije slučajno da vam je, Aleksandre, baš engleski ministar inostranih poslova doneo vest u kojem postaje jasno da ulazak u Evropu znači i priznavanje Kosova. Još su davno enleski lordovi, a to piše u knjigama, bili pisci izveštaja iz Istanbula i kraljici majci nazivali Srbe malim Rusima u Evropi, dakle još od vremena Otomanske imperije“.

Kusturica je nastavio rečima da je to bilo u vreme kada su Rusija Katarine Velike i Austrija „stvarale savez da nas oslobode od Otomanske imperije“.

„Danas kada Ruska Federacija predstavlja ponovo uspostavljenu silu ne bi trebalo zaboraviti svetosavsku ideju ‘Ni Istok, ni Zapad’. Ali u trenutku kad su ruska braća stala na noge, i mi znamo da nam mogu biti od pomoći, setimo se onog minimuma kojeg smo imali za vreme Tita.

Zar Kosovo nije bio probni poligon za uništavanje hrišćanskih bogomolja, a sada batinašu koji je vodio tu akciju treba ostaviti u vlasništvo duhovni izvor našeg naroda, ali i Evrope. Formalno priznavanje Kosova i prihvatanje Kosova republika je poništavanje naše mitologije. Poverovati da Srbija može bez vlastite mitologije isto je što i praznoverje da Srbija može da preživi bez Holivuda. Ko što nema čoveka bez podsvesti tako nema naroda i opstanka bez mitova.

I završiću furiozno. Nije lako rešavati obične dane i dileme koje oni donose. Jutarnji pogled u ogledalo je prelomna tačka između biti ili ne biti. Praksa na Balkanu govori da je u politički bitkama NE bilo važnije izgovoriti u presunim momentima nego pokorno klimati glavom i reći DA. Hvala vam.“

Kada ovaj govor Emira Kusturice uporedimo sa izjavom predsednika Srpske akademije nauka i umetnosti u kojoj kaže da treba da prepustimo Kosovo i Metohiju Albancima, ostaje nam zaključak da je potreban novi predsednik SANU. A to bi upravo mogao da bude Emir Kusturica.

Pogledajte video:

(Pravda)

 

Check Also

Šešelj otkrio: Ako se Tramp i Putin dogovore, ovo će se dogoditi sa Republikom Srpskom, Crnom Gorom, Krajinom i Makedonijom…(VIDEO)

Šešelj izjavio da više od pola Srbije ne želi u EU. Vlast uništava privredu i …