Home / U FOKUSU / „Srbija i Republika Srpska će uskoro biti jedno!“

„Srbija i Republika Srpska će uskoro biti jedno!“

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da se ne može naći niko u Srpskoj ko se neće složiti sa tezom da je neminovno da jednog dana Republika Srpska i Srbija na neki način budu isto u državno-pravnom i političkom smislu.

dodik

„Mnogi misle na taj način. A opet, istorija i politike posljednjih 20 godina učinili su to da nije tako“, rekao je Dodik.

On je za „Sputnjik“ ocenio da se zapadnjacima ne sviđa što narod u Republici Srpskoj i Srbiji živi kao jedinstven etnički prostor, maltene kao jedinstvena država.

Dodik je rekao da je Srbija garant Dejtonskog sporazuma i da se pokazala kao veoma korektan i odan partner Republike Srpske, dok s druge strane, Srpska ima unutrašnji kapacitet da, koristeći međunarodno pravo, brani svoje pravo.

Navodeći da je prema Srbima u bivšoj Jugoslaviji učinjena najveća nepravda, od Slovenije pa do Kosova, Dodik ističe da su jedino Srbi u BiH imali kapacitet da konstituišu i artikulišu svoj nacionalni interes, koji sve vreme osporavaju ne samo Bošnjaci, nego i oni koji su dolazili i predstavljali se kao prijatelji.

Dodik je rekao da ultimatumi sa kojima su Srbi suočeni, kao što su novi uslovi EU za Srbiju, predstavlja tipično ponašanje arogancije zasnovane na moći koja na ovom prostoru želi podaništvo, koje mora biti mereno uviek novim podaništvom.

„Činjenica je da i u Srbiji i u Repulici Srpskoj postoji vezanost za pravoslavlje, za Rusiju, što Zapad posmatra ponekad sa strahom, ponekad sa arogancijom, smatrajući da Srbi zaslužuju jedino da permanentno budu kažnjavani i da je to prava mera prema njima to“, istakao je predsednik Srpske.

Na pitanje zašto se Srbiji ispostavljaju stalno novi zahtevi kada je rieč o Kosovu, Dodik je rekao da EU nije više ono što je bila nekad i da pokušava da održi svoju veličinu prema Srbima, a ne može da reši nijedan svoj unutrašnji problem.

„Ni grčku krizu koju odloži, ni krizu evra koju rešava štampanjem, što može da proizvede ogromnu inflaciju, niti može da reši emigrantsku krizu. Ali, kada treba biti arogantan prema nama, to nije problem, tu postoji saglasnost“, kaže Dodik.

„Svetom ne upravlja racio, već arogancija“

On nije odbacio mogućnost da se to dešava i zbog toga što Srbija nije htela da uvede sankcije Rusije.

„I to negde uvek stoji. Ni Republika Srpska nije dozvolila da BiH uvede sankcije Rusiji, a sada smo svedoci da mnoga preduzeća iz Evrope pokušavaju preko BiH da izvoze u Rusiju. To govori o tome koliko je to bila ispravna odluka Evrope“, naveo je Dodik.

Dodik je ocenio da svetom ne upravlja racio, nego jedna arogancija koja dovodi male u poziciju da, kad veliki kaže – hoćemo sankcije prema Rusiji, ako mali kaže „ne“, to se ne prašta, bez obzira što se ne kaže ništa.

„A, to sigurno nisu zaboravili ni Srbiji, ni Republici Srpskoj. Zato se moglo desiti, recimo, da se u BiH intervencijama, pre svega stranaca, uništi namenska industrija u Srpskoj, a u Federaciji ostane fabrika oružja“, napomenuo je Dodik.

Ostaje pri odluci o referendumu

Što se tiče ulaska BiH u NATO, Dodik je podsetio da je Srpska istakla da tu odluku mora da donese narod na referendumu i da sve ankete govore da ogromna većina (srpskog) naroda to ne želi, kao i da je veoma sveže sećanje na bombardovanje, osiromašeni uranijum i „mnogo drugog što su nam tako demokratski zdušno podarili“.
Dodik je naveo da reči premijera Srbije Aleksandra Vučića da je zabrinut za BiH shvata na način da je Vučić svestan velikog intervencionizma međunarodne zajednice.

„Vučić veoma dobro poznaje i istoriju, i kretanje, i trenutak, i verujem da ima u vidu da je dogovor unutar BiH težak, sada gotovo nemoguć, jer Bošnjacima međunarodna zajednica određuje i pomaže u ostvarivanju ciljeva. A ako uđu s nama u dijalog, moraju da naprave kompromis“, kaže Dodik.

On je dodao da je problem što Bošnjaci sa tim kompromisom imaju manje nego što imaju sa intervencionizmom međunarodne zajednice i da se zato sa njima ne može ništa dogovoriti.

(Beta)

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …