Home / SPEKTAR / PUTIN AMERIČKIM NOVINARIMA O AMERIČKOJ POLITICI: „Američke baze su svuda po svetu, a vi meni kažete da sam ja agresor? Imate li vi imalo zdravog razuma!! (VIDEO)

PUTIN AMERIČKIM NOVINARIMA O AMERIČKOJ POLITICI: „Američke baze su svuda po svetu, a vi meni kažete da sam ja agresor? Imate li vi imalo zdravog razuma!! (VIDEO)

Hvala na pitanjima (američkim novinarima)…

putin

Rekli ste da je Rusija odigrala svoju ulogu u razvijanju tenzija koja sada vidimo u svetu. Rusija jeste odigrala svoju ulogu, u smislu da još čvršće štitimo svoje nacionalne interese, onoliko koliko to zahteva situacija.

Mi nikoga ne napadamo, u političkom smislu reči. Mi na nikoga ne vršimo invaziju već samo štitimo svoje interese.

Prezir naših zapadnih prijatelja proizilazi iz činjenice da mi upravo to činimo. Držimo se svojih nacionalnih interesa. Ne dolazi od nas inicijativa za izazivanjem ovih tenzija u svetu.

Objasniću vam. Pomenuli ste našu avijaciju. To jest, geostratešku avijaciju. Da li vi znate da je Rusija devedesetih godina potpuno zaustavila (kao Sovjetski Savez), bilo kakvu stratešku avijaciju u daljim inostranim regionima patrole, ne u bliskim. Mi smo ih u potpunosti prekinuli.
Američka geostrateška avijacija je međutim, sa nuklearnim naoružanjem, nastavila da nas okružuje. Zbog čega? Protiv koga? Koga smo mi to ugrožavali?
Nastavili smo bez patrola, godinu za godinom. Tek pre tri godine smo ponovo pokrenuli patroliranje avijacije dalje u inostranstvu.

Koja strana je ovde provokator? Da nismo mi?

Mi sada praktično imamo dve vojne baze u inostranstvu. I to u oblastima poznatim po opasnosti od terorizma. Jedna je u Kirgistanu, zbog pobunjenika iz Avganistana koji su počeli da deluju u toj teritoriji. Pozvani smo da budemo tamo od strane kirgiskih vlasti, Akajev je tada bio predsednik. Druga baza je u Tadžikistanu, takođe na granici sa Avganistanom. Čak je i u vašem (američkom) interesu da je tamo sve mirno.

Sa druge strane, američke baze su svuda po svetu.
I vi meni kažete da sam ja agresor?
Imate li vi imalo zdravog razuma?
Šta američke snage rade u Evropi, zajedno sa taktičkim nuklearnim naoružanjem?!
Šta imaju da traže tamo?

Slušajte me…

Naš vojni budžet se malo povećao u odnosu na prošlu godinu. Gledano u vrednosti dolara, on iznosi otprilike 50 milijardi. Vojni budžet Pentagona je skoro 10 puta veći, 575 milijardi dolara, toliko je valjda Kongres odobrio. 
I vi meni kažete da ja vodim agresivnu politiku?
Imate li vi zdravog razuma ili nemate?

Da li mi postavljamo svoje oružane snage na američkoj granici? 
Ili na granicama drugih država?

Da li NATO ili neko možda drugi pomera svoje baze bliže nama? Vojnu infrastrukturu!
Mi ne.

Da li nas neko sluša? Ili pokušava da vodi bilo kakav dijalog sa nama?
Ne. Stalno dobijamo isti odgovor „gledajte svoja posla“, i „svaka zemlja može da bita svoje bezbednosne mere“.

Vrlo dobro, i mi ćemo tako. Zašto je to nama zabranjeno?

I na kraju… Što se tiče sistema protiv-raketne odbrane…

Ko je napustio dogovor koji je bio od vitalnog značaja za ceo sistem međunarodne bezbednosti?
Jesmo li to bili mi? Ne. Bila je to Amerika. Jednostranim načinom. Prosto su se povukli iz dogovora.

Sada nam prete. Okreću svoje rakete prema nama. Ne samo sa Aljaske, nego i iz Evrope takođe. U Rumuniji, u Poljskoj… Baš u našem susedstvu!
I vi kažete da ja vodim agresivnu politiku?

Hoćemo li fer prijateljstvo? 
Da, hoćemo, ali uz uvažavanje naših nacionalnih interesa.

I u sferi bezbednosti, i ekonomije 19 godina smo vodili pregovore sa STO (svetskom trgovinskom organizacijom). Dogovorili smo veoma mnogo kompromisa.
Nastavili smo razumevajući da su uslovi STO utvrđeni tokom učlanjivanja. A onda…
Neću danas ulaziti u Ukrajinsko pitanje. Naravno smatram da je moja pozicija ispravna, dok naši zapadni prijatelji greše, ali nećemo sada o tome zbog ove diskusije.
Tako smo se mi priključili STO-u. Tamo postoje pravila. Kršenjem tih pravila, i kršenjem međunarodnih zakona uvedene su sankcije ruskoj ekonomiji. To je ilegalno.

Da li mi opet nismo u pravu?

Mi hoćemo da razvijamo normalne odnose u sferi bezbednosti, u borbi protiv terorizma, u ne-širenju nuklearnog naoružanja.

Hoćemo da radimo zajedno sa vama protiv pretnji kao što su krijumčarenje droge, organizovani kriminal, širenje infektivnih bolesti kao što je Ebola.

Mi hoćemo da radimo zajedno sa vama.
Isto tako i u ekonomskoj sferi. Ako i vi tako hoćete.

Pogledajte video:

 

Check Also

Šešelj otkrio: Ako se Tramp i Putin dogovore, ovo će se dogoditi sa Republikom Srpskom, Crnom Gorom, Krajinom i Makedonijom…(VIDEO)

Šešelj izjavio da više od pola Srbije ne želi u EU. Vlast uništava privredu i …