Home / U FOKUSU / TURSKA U RUKAVU DRŽI VEOMA OPASNU KARTU- ERDOGAN: „OVIM UDARCEM PUTIN ĆE BITI NOKAUTIRAN!“

TURSKA U RUKAVU DRŽI VEOMA OPASNU KARTU- ERDOGAN: „OVIM UDARCEM PUTIN ĆE BITI NOKAUTIRAN!“

Nakon što je Turska oborila ruski avion, Rusija nije pokazala nikakve znake “popuštanja” operacija na tursko-sirijskoj granici. Pre incidenta, Moskva je ignorisala pozive Ankare da prekine svoje vazdušne napade na pobunjeničke brigade Turkmenakoje deluju duž granice. Međutim, turski predsednik ima najjaču kartu ili adut koji može da iskoristi protiv Vladimira Putina, što bi totalno transformisalo rat u Siriji.

erdogan

Tenzije su kulminirale kada je Turska odlučila da obori borbeni avion Su-24, koji je bombardovao jedinice Liva Džabal al-Turkmen, etničke turske grupe koja ima podršku ove zemlje. Rusija je insistirala na tome da je avion bombardovao teroriste u tom području. Ova zemlja je posle incidenta rasporedila raketni sistem u Latakiji i počela sa slanjem suhoja ojačanim raketama, tako da su ruski avioni nastavili da napadaju pobunjenike i konvoje turske pomoći duž granice.

Biznis insajder ukazuje na to da su ovakvi provokativni potezi očigledno poruka Turskoj da odvrati svoje avione od obaranja ruskih u budućnosti. Međutim, Rusija ima finansijske i geopolitičke interese u skladu sa svojom osvetom koju vodi asimetrično – tako što bombarduje pobunjeničke grupe u Siriji koju Turci podržavaju, ali se uzdržava od direktne vojne konfrontacije.

Tako da, Tuska može da uoči nagomilavanje ruske vojske na granici sa Sirijom i da to shvati kao ozbiljnu pretnju, pa da se u skladu sa tim pozove na svoj najjači adut – turske moreuze. Dardaneli, Mramorno more i Bosfor predstavljaju niz plovnih puteva u Turskoj koji povezuju Egejsko more i Mediteran sa Crnim morem.

Turska koja ima apsolutnu kontrolu nad Dardanelijem i Bosforom od konvencije 1936. godine, deluje kao da poseduje ove moreuze tako što reguliše prolazak brodova koji pripadaju državama Crnog mora. Rusija trenutno zavisi od neograničenog pristupa moreuzima koji je uređen kovencijom (Montreux Convention). Moreuzima se šalju zalihe u Siriju iz baze Novorosijsk u ruske u Tartusu i Latakiji.

Ruski brodovi su ranije imali nesmetan pristup Mediteranu preko moreuza, međutim, konvencija omogućuje Turskoj da legalno blokira ruske vojne brodove u prolasku kroz moreuze u dva sluačaja: prvi je ako je u ratu sa Rusijom, a drugi ako joj “preti neposredna opasnost od rata”.

Turski stručnjak i saradnik u Atlantskom savetu Aron Stajn rekao je za “Biznis insajder” da je malo verovatno da Turska od etako daleko i zatvori moreuz, čak i ovim napetim situacijama.

mapa

– Mislim da ovakav scenario može da se dogodi samo u situaciji Drugog svetskog rata. Turska će ostaviti moreuz otvoren po kovenciji i istorijskoj praksi – rekao je.

Međutim, na osnovu člana 21 ove konvencije moglo bi da dođe do toga da Ankara preseče jednu od najvažnijih ruskih veza sa Sirijom ukoliko se oseti ugroženom, jer je došlo do eskalacije prisustva ruske vojske duž turske granice.

– Putinove opcije su ograničene – rekao je ruski ekspert Boris Zilberman ispred Fondacije za odbranu demokratije o asimetričnom delovanju ove zemlje.

– Rusko-turski odnos je bure baruta. Pogoršanje u odnosu predstavlja gubitak i za Moskvu i za Ankaru. Ego Putina i Erdogana može da okrene svaki incident u budućnosti i da ga stavi van kontrole – dodao je.

(Businessinsider.com)

Check Also

POTEZ POSLE KOG ZA SEVERNU KOREJU NEMA POVRATKA, A AMERIKA BAŠ TO SPREMA: „Ako učinite taj korak, smatraćemo to objavom rata!“

Severna Koreja saopštila je danas da će bilo kakvu pomorsku blokadu smatrati činom rata, javlja …