Home / SPEKTAR / TAJNO PISMO NIKOLE TESLE: Evo šta je napisao o Srbima..

TAJNO PISMO NIKOLE TESLE: Evo šta je napisao o Srbima..

nikola- tesla 2

Veliki srpski naučnik Nikola Tesla, ostaće upamćen ne samo po velikim naučnim otkrićima kojim je zadivio i zadužio čovečanstvo, već i po osudi fašizma, iako se o tome jako malo zna. Naime, Tesla je napisao pismo i na taj način osudio fašizam, jer je bio zgranut počinjenim zločinima pre svega u Šumaricama, u Kragujevcu.

Streljanje dece u Šumaricama je posebno pogodilo Teslu, naročito ako se zna da je tog kobnog dana, 21. oktobra 1941. godine u Kragujevcu ubijeno 2.4000 građana, od čega četrdesetoro dece mlađih od 15 godina, i 261 učenik srednje škole.

Pismo u kome najoštrije osuđuje fašističke zločine, ako i sam Drugi svetski rat, veliki naučnik, napisao je u Njujorku, aprila 1942. godine. Na ovaj način, Tesla je želeo da skrene pažnju Amerikancima, o strahotama sukoba u tadašnjoj Jugoslaviji.

“Naš narod pokazuje toliku moralnu snagu da nam svetla obraz pred svetom. Ono što čine naša braća u Starom Zavičaju dostojno je duha koji prožima našu narodnu pjesmu. Koliku duševnu snagu, čvrstu odluku, neprestrašenost i junaštvo imali su oni naši još nerazvijeni dečaci kad su pred nemačkim puškama radosno klicali: ‘Mi smo srpska deca. Pucajte!‘. Kako se mi svi možemo ponositi znajući da u čitavoj istoriji sveta nema tako veličanstvenog primera. Ovi divni mučenici živiti će vekove u našoj uspomeni oduševljavajući nas na besmrtna dela.

Njujork, april 1942, vaš brat Nikola Tesla”.

(Blic)

Check Also

Šešelj otkrio: Ako se Tramp i Putin dogovore, ovo će se dogoditi sa Republikom Srpskom, Crnom Gorom, Krajinom i Makedonijom…(VIDEO)

Šešelj izjavio da više od pola Srbije ne želi u EU. Vlast uništava privredu i …