Home / U FOKUSU / Hrvati šalju vojsku na granicu sa Srbijom?!

Hrvati šalju vojsku na granicu sa Srbijom?!

Predsednik operativnog tima hrvatske predsednice za pitanja izbegličke krize Mate Granić izjavio je da Hrvatska mora da zatvori „zelenu granicu“ sa Srbijom i da angažuje vojsku.

009547854654

Granić je rekao da su dve granice krizne i da Hrvatska nema velikog izbora ako ne želi da postane žarište ili sabirni centar, a to je da zatvori „zelenu granicu“ sa Srbijom i Crnom Gorom i pušta izbeglice koliko može, javljaju hrvatski mediji.

„To je praktično jedina mera koju može da napravi. U protivnom će dobiti aplauz u Evropi, ali to će u kratkom vremenu destabilizovati Hrvatsku“, rekao je Granić.

On je dodao da je jako opasno da Srbija počne da upućuje migrante u BiH i Crnu Goru, koje nemaju mehanizme, što ponovo znači pritisak na granice Hrvatske, što se mora zaustaviti pregovorima na najvišem nivou.

Odluke Slovenije i Austrije da više ne primaju izbeglice pojačale su tenzije na hrvatsko-srpskoj granici gde čeka pedesetak autobusa sa više od hiljadu ljudi, javio je hrvatski Indeks hr.

Hrvatska policija blokirala je u nedelju prolaz desetinama izbeglica koje su pokušale da uđu u Hrvatsku iz Srbije da bi nastavili put ka Zapadnoj Evropi novom rutom kroz Sloveniju, pošto je Mađarska zatvorila granični prelaz sa Hrvatskom.

Izbeglice su naišle i na hrvatsku policiju u poljima kukuruza na granici između Srbije i Hrvatske koje su koristili za za nelegalni ulazak u Hrvatsku od sredine septembra.

Hina navodi, prenoseći svetske agencije, da je među izbeglicama počela da raste napetost kada se policija rasporedila i zaustavila ih.

Rojtresov novinar, koji se nalazi na srpskoj strani granice, navodi da hrvatska policija zadržava izbeglice da uđu u zemlju, jer su joj kapaciteti puni.

U blizini nema policije da održava red, a prehlađene i umorne izbeglice viču „Otvorite vrata, otvorite vrata“, pošto su prošlu noć bili prisiljeni da čekaju na hladnoći i kiši, promrzli, premoreni i prestrašeni.

Na hrvatsko-srpskoj granici nalazi se nekoliko hiljada izbeglica, navodi izveštač britanske agencije.

Hina navodi da je u nedelju kasno uveče u saopštenju za javnost slovenačko Ministarstvo unutrašnjih poslova prenelo da je austrijska resorna ministarka u telefonskom razgovoru kazala slovenačkoj koleginici Vesni Gjerkeš Žnidar da ne primaju nove izbeglice.

Međutim, slovenački mediji prenose vest austrijske agencije APA u kojoj se navodi da Austrija nije u potpunosti obustavila prijem izbeglica iz Slovenije, nego da se prijem izbeglica ne može povećati i da će ga zadržati na dosadašnjem nivou.

(Srna, Tanjug)

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …