Home / U FOKUSU / 7. maja se očekuje kraj Velike Britanije kakvu poznajemo, evo i zašto..

7. maja se očekuje kraj Velike Britanije kakvu poznajemo, evo i zašto..

Predstojeći parlamentarni izbori u Velikoj Britaniji mogli bi zauvek da promene zemlju ukoliko na njima, kao što nagoveštavaju ankete javnog mnjenja, pobornici nezavisnosti Škotske predvođeni Nikolom Sterdžon (44), osvoje dovoljno glasova i postanu treća po veličini stranka u parlamentu.

skotska2

Škotska nacionalna stranka (SNP) izgubila je referendum o nezavisnosti Škotske u septembru 2014. godine, ali danas, samo sedam meseci kasnije, sprema se da ostvari istorijsku izbornu pobedu na parlamentarnim izborima u Britaniji 7. maja, piše autor teksta „Kraj Britanije kakvu poznajemo?“ koji prenosi portal Politiko.

Danas, kako portal navodi, više nije pitanje da li će SNP pobediti u Škotskoj, već do koje mere.

„Izgubili su rat ali pobeđuju u miru,“ ocenjuje se u tekstu.

Ankete javnog mnjenja, ukazuju, da bi SNP mogla osvojiti čak 50 od 59 izbornih okruga u Škotskoj. O razmerama promene trenda govori činjenica da ranije nikada nisu uspevali da osvoje više od 11. Pre pet godina su osvojili samo šest. Čak i ako se broj njihovih birača smanji pri kraju kampanje, opet će biti najjača stranka u Škotskoj, prenosi Politiko.

„SNP će time po prvi put u istoriji postati relevantna politička snaga u Vestminsteru. A budući da će Liberalno-demokratska stranka verovatno izgubiti polovinu svojih mesta, moguće je da će škotski nacionalisti postati treća najveća stranka u Donjem domu,“ iznosi se u tekstu.

Uspon SNP-a je, kako se ocenjuje, na više načina, najveća unutrašnja pretnja po integritet britanske države od pobede Šin fejna na jugu Irske 1918. godine, koja je utrla put za nezavisnost Irske i sasvim je moguće da će pobede SNP-a na kraju dovesti do nove, ovog puta mirne, ustavne revolucije.

Objavljujući predizborni manifest SNP-a, u Edinburgu prošlog ponedeljka, Nikola Sterdžon, nova predsednica stranke, oprezno je izjavila da se ovi izbori sami po sebi ne tiču samostalnosti već da je reč o tome da se izabere stranka koja će najbolje umeti da se zalaže za Škotsu.

Međutim, nezavisnost je još uvek pokretačka sila koja za SNP, koja je sada spremna da igra na duže staze. Nacionalisti, naime, veruju da su vreme i demografija ne njihovoj strani. Prošle godine samo 45 odsto Škota je glasalo za nezavisnot, ali pobornici ostanka u Britaniji su se u svojoj kampanji oslonili na birače starije od 65 godina da odnesu prevagu. Mladi su glasali za promene.

U svakom slučaju ovi izbori u Škotskoj su samo prvi deo utakmice. Iduće godine održaće se izbori za paralment u Škotskoj gde je SNP na vlasti već osam godina, koji će biti podjednako važni. Ukoliko ponovo pobede, buće teško izbeći još jedan referendum o nacionalom pitanju.

Šire gledano uspon SNP-a je uništio preostale nade Laburista da će osvojiti apsolutnu većinu 7. maja, jer to nije moguće bez glasova u Škotskoj.

To je jedan od razloga što Dejvid Kameron u kampanji neprestano ponavlja da će ukoliko Laburistička stranka bude morala da napravi postizborni dogovor sa SNP nastati „haos“ piše Politiko.

(Tanjug)

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …