Home / U FOKUSU / ALARMANTNA SITUACIJA! Austrijski ministar odbrane: “Šaljemo vojsku na hrvatsku granicu sa Srbijom i Bosnom!“ (VIDEO)

ALARMANTNA SITUACIJA! Austrijski ministar odbrane: “Šaljemo vojsku na hrvatsku granicu sa Srbijom i Bosnom!“ (VIDEO)

austrija-vojska

“Bez obzira na to što kaže Brisel, Austrija je s Češkom, Slovačkom, Mađarskom, Hrvatskom i Slovenijom izradila model zajedničkog vojnog nadzora spoljnih granica Evropske unije u slučaju novog migrantskog talasa, piše Jutarnji list.

Vojska bi u tom slučaju pomagala policiji u nadzoru granice”, rekao je austrijski ministar odbrane Hans Peter Doskozil. Prema njegovim rečima, “situacija iz 2015. godine ne bi se trebala ponoviti, zbog čega vojska, koja značajno pridonosi sprečavanju ilegalne migracije, ima određene scenarije. Želimo biti spremni, niko ne zna kako će se sporazum EU – Turska odvijati, a vidimo da su migrantske rute i dalje aktivne. Migrantska kriza ne može se savladati na nacionalnom nivou, nego samo kroz međunarodnu saradnju”, naglasio je Doskozil.

SastanaPragu

Šest zemalja srednje Evrope s pripremama za mogući novi migrantski talas i zajedničko delovanje vojnih snaga na granicama Evropske unije aktivno su počele u junu. Krajem juna u Pragu je održan sastanak Srednjoevropske odbrambene inicijative na kojem je odlučeno da se donese zajednički akcijski plan. “Pre svega to znači da bi vojne snage šest zemalja srednje Evrope zajedno bile na granicama ako ponovno dođe do imigrantske krize”, rekao je tada za Jutarnji list Petar Mihatov, pomoćnik ministra odbrane koji je predstavljao Hrvatsku na tom sastanku.

Austrijski ministar odbrane sada tvrdi kako je plan završen i da je naišao na žestoke kritike u Briselu a posebno nemačke kancelarke Angele Merkel, ali Doskozil smatra da Brisel s vremena na vreme mora biti “motivisan za određeni nivo ponašanja”. Nakon junskog sastanka u Pragu ministar odbrane Damir Krstičević rekao je za Jutarnji list da se hrvatske Oružane snage ozbiljno pripremaju za mogući novi imigrantski talas i da je zbog toga ostvarena puna saradnja s još pet zemalja iz srednje Evrope. Sve te zemlje već duže vojno sarađuju, imale su i neke zajedničke vežbe, a Austrija je predložila da u dogledno vreme budu i zajedničke vežbe kako bi se videla uloga vojske u zaštiti granica EU.

SukoItalijom

Upravo takva jedna velika vežba održat će se u austrijskom gradu Allentštajgu od 11. do 15. septembra. Učestvovaće 2200 austrijskih vojnika i 160 vojnika iz Češke i Mađarske. Hrvatskih vojnika na vježbi neće biti, ali su predstavnici Hrvatske vojske bili na pripremnom sastanku u Beču krajem prošlog meseca. Na sastanku su funkcioneri ministarstava odbrane šest zemalja pripremali temelje za mogući vojni doprinos u slučaju nove migrantske krize u regiji. Naglasak je stavljen na zajedničku vojnu pomoć i pomoć u području upravljanja granicama, koja se može sprovoditi samo pod zapovedništvom i vođstvom civilnih policijskih snaga.

Austrija je još pre godinu dana angažovala oko 1800 vojnika na granicama prema Sloveniji i Mađarskoj, a ovog je leta, bez obzira na žestoke kritike Italije, angažovano je i 70 vojnika na granici prema Italiji kako bi se sprečio nelegalan ulazak migranata. Vojnici su dosad uspeli uhvatiti nekoliko hiljada ilegalnih migranata. Tamošnje vlasti su nakon donošenja odluke o angažmanu vojske na granicama rekle da bi ta odluka mogla biti na snazi do kraja ove godine. Ali austrijski ministar odbrane sada najavljuje kako bi austrijski vojnici na granicama mogli ostati i sledeće godine, s obzirom na to da su migrantske rute i nadalje aktivne.

Vijesti.ba/Jutarnji

 

 

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …