Home / U FOKUSU / AMERIČKA VOJSKA UŠLA U SIRIJU i bori se na strani pobunjenika- Putin i Asad spremaju odgovor (VIDEO)

AMERIČKA VOJSKA UŠLA U SIRIJU i bori se na strani pobunjenika- Putin i Asad spremaju odgovor (VIDEO)

usa- sad- amerika- vojnici- vojska

Prisustvo američkih vojnika iz baze na jordansko-sirijskoj granici u pustinjama sirijske provincije Homs zabeleženo je na snimku koji je večeras procureo u javnost.

Ovo je prvo javno pojavljivanje američke vojske unutar „pobunjeničkih“ redova u Siriji, a prikazuje borbu džihadista i najmanje pet američkih vojnika, u američkim hamvijima, protiv terorista Islamske države na jugu sirijske pokrajine Homs.

Korak dalje, koji je Pentagon ovim povukao, daje jasne naznake da će SAD pokušati da na svaki način osujeti planove Sirijske arapske armije i njenih saveznika za oslobađanje najvećeg dela terotorije od terorista Islamske države.

Sirijske snage već vode žestoke borbe u nastojanju da izađu na iračku granicu protiv džihadista u čijim se redovima bore američki vojnici i pitanje je dana kada će im se putevi ukrstiti.

Amerikanci su se do sada ograničavali na opremanje i obuku džihadista iz grupe Maghavier al Tavra (MT), koji vode borbe na jugu Sirije pod zastavom tzv. „Slobodne sirijske amije“. Na fotografiji su prikazani MT-ovci opremljeni američkim lakim mitraljezom M249 i oklopnim transporterom „Gardijan“, kojima su opremljeni i Kurdi na severu Sirije.

Ne čekajući nepovoljan razvoj situacije, Sirijska armija je na front je dopremila i najmanje četiri ruska PVO sistema 9K35 Strela-10, koji su spremni da dočekaju eventualnu podršku iz vazduha američkim trupama u dubinama Sirijske pustinje.

Sve intenzivnija podrška Vašingtona „pobunjenicima“ javlja se istovremeno sa sve snažnijim „koketiranjem“ kurdskog SDF-a sa Damaskom i Moskvom. Više o najnovijem u nizu ustupaka kojim su Kurdi spremni da pokažu dobru volju prema Damasku.

Pogledajte video:


(Agencije)

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …