Home / U FOKUSU / AMERIČKI GENERAL OTKRIO: Slučaj sa obaranjem ruskog bombardera neće biti poslednji, Erdogan uz pomoć „Islamske države“ želi da obnovi Otomansko carstvo! (VIDEO)

AMERIČKI GENERAL OTKRIO: Slučaj sa obaranjem ruskog bombardera neće biti poslednji, Erdogan uz pomoć „Islamske države“ želi da obnovi Otomansko carstvo! (VIDEO)

Slučaj ruskog bombardera Su-24 neće biti poslednja provokacija Turske i države-članice NATO bi trebalo da ovu zemlju isključe iz Alijanse, izjavio je američki general-major u penziji Pol Valeli.

500

Po mišljenju Valelija, napad Ankare nije bio povezan sa zaštitom granice zemlje — ona se odvažila na ovaj korak pokušavajući da Rusiji pokaže da je upravo ona glavna sila u regionu i da ne namerava da ustupi tu svoju poziciju.

– Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan odavno na najneposredniji način učestvuje u konfliktu i ovo nije prvi incident: pre nekoliko godina Turska je već oborila sirijski avion – rekao je Valeli.

Pol Valeli je uveren da su akcije turskog Ratnog vazduhoplovstva usmerene na ruski Su-24 otvorena provokacija. Pritom, pošto Turska namerava da kontroliše situaciju u regionu i pretenduje na ulogu regionalnog lidera, ona će, najverovatnije biti spremna da preduzima i slične korake i u budućnosti.

Incident sa obaranjem aviona trebalo bi da posluži kao signal uzbune za NATO, naglasio je general u penziji.

– Turska je jednostrano donela odluku da obori ruski avion i na takav način pokazala da ne namerava da usaglašava svoje akcije sa Alijansom. Koliko mi je poznato, Turska želi na ovaj ili onaj način da obnovi Otomansku imperiju, dok Erdogan namerava da u Turskoj stvori kontrolisanu islamsku državu. Imajući to u vidu, Turska ima svoje interese i ona ih aktivno promoviše i ne obraća posebnu pažnju ni na Rusiju ni na zemlje NATO – upozorio je general Valeli.

Države-članice NATO-a treba da se naoružaju odlučnošću i da isključe Tursku iz Alijanse, jer Ankara odbija da pomaže u borbi protiv Islamske države, smatra ekspert. Između ostalog, Turska traži da predsednik Sirije Bašar el Asad ode, a da na njegovo mesto dođe druga vlada.

Pogledajte video:

(Sputnik, Informer)

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …