Home / U FOKUSU / AUSTRIJA I NEMAČKA ŠOKIRALE SVET: Evropa ustaje protiv američkog monopola na uvoz gasa iz Rusije!

AUSTRIJA I NEMAČKA ŠOKIRALE SVET: Evropa ustaje protiv američkog monopola na uvoz gasa iz Rusije!

eu- usa- sad

Austrijski kancelar Kristijan Kern i šef nemačke diplomatije Zigmar Gabrijel kritikovali su usvajanje Nacrta zakona o sankcijama prema Rusiji.

Oni su američkom Senatu poručili da ne treba povezivati sankcije kao politički instrument sa ekonomskim interesima SAD.

Evropsko snabdevanje energijom je stvar Evrope, a ne SAD naveli su oni.

Oni su u zajedničkom saopštenju podsetili da su se Evropa i SAD od 2014. godine nalazile na istoj strani i u tesnom partnerstvu u odgovoru na aneksiju Krima i rusko delovanje u istočnoj Ukrajini, ali su upozorili da je najnoviji američki zakon usmeren na potiskivanje ruskih isporuka gasa i prodaju američkog tečnog gasa na evropskom tržištu.

„Ne možemo prihvatiti pretnju ekstrateritorijalnim sankcijama, suprotnim međunarodnom pravu, protiv evropskih preduzeća, koja učestvuju u izgradnji evropskog snabdevanju energijom.

Nacrt američkog zakona otvoreno opisuje o čemu se ovde zapravo radi, a to je prodaja američkog tečnog gasa i potiskivanje ruskih isporuka gasa sa evropskog tržišta.

Cilj je da se osiguraju radna mesta u gasnoj i naftnoj industriji SAD”, istakli su oni.

Kern i Gabrijel ističu da politički instrument sankcija ne bi trebalo dovoditi u vezu sa ekonomskim interesima.

Oni su naglasili da pretnja kaznama na američkom trzištu preduzećima iz Nemačke i Austrije, kao i drugih evropskih zemalja, ako učestvuju ili finansiraju projekte dostave gasa iz Rusije kao što je Severni tok 2 unosi potpuno novi i veoma negativan kvalitet u evropsko-američke odnose.

Podvlače i da se radi o konkurentnosti industrije i hiljadama radnih mesta.

„Zbog toga podržavamo napore Ministarstva spoljnih poslova SAD za promenom nacrta zakona.

Evropsko snabdevanje energijom je stvar Evrope, a ne SAD.

O tome ko nam isporučuje gas i kako, na osnovu pravila otvorenosti i tržišne privrede, odlučujemo mi“, naglasili su Kern i Gabrijel.

Upozorili su da bi bilo loše ako SAD i Unija ne bi zajedno delovale u Ukrajinskom konfliktu i ako bi ekonomski interesi SAD preuzeli primat nad tim pitanjem.

(Tanjug)

Check Also

POTEZ POSLE KOG ZA SEVERNU KOREJU NEMA POVRATKA, A AMERIKA BAŠ TO SPREMA: „Ako učinite taj korak, smatraćemo to objavom rata!“

Severna Koreja saopštila je danas da će bilo kakvu pomorsku blokadu smatrati činom rata, javlja …