Home / U FOKUSU / BLISKI ISTOK NA IVICI GLOBALNOG HAOSA: Izrael se suprotstavio Putinovom upozorenju da se povuku- Nastavićemo napade!

BLISKI ISTOK NA IVICI GLOBALNOG HAOSA: Izrael se suprotstavio Putinovom upozorenju da se povuku- Nastavićemo napade!

pilot- avion 1

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu rekao je ruskom kolegi Vladimiru Putinu da će izraelske snage nastaviti vazdušne udare na Siriju ako to bude potrebno.

„Ako se sa obaveštajnog i vojnog stanovišta može sprovesti – napašćemo i to će se nastaviti“, rekao je Netanijahu tokom posete Kini, dodavši da je informisao Putina o namerama Izraela.

Kako piše „Jerusalem Post“, izraleski premijer je odbacio izveštaje prema kojima Rusija insistira da Izrael zaustavi vojne operacije u Siriji.

Sirijski predsednik Bašar al Asad rekao je u ponedjeljak zastupnicima ruskog parlamenta u poseti Siriji kako računa na Rusiju da spreči nove napade Izraela na sirijskom tlu i pomogne Damasku da izbegne otvoreni sukob sa Tel Avivom.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je izraelskog ambasadora u Moskvi Garija Korena kako bi mu uručilo protestnu notu zbog izraelskog napada u Siriji.

Izraelski borbeni avioni napali su nekoliko ciljeva u Siriji prošle sedmice, a izraelski sistem za zaštitu od projektila presreo je jednu raketu ispaljenu u znak odmazde.

Sirijska novinska agencija objavila je da su četiri izraelska borbena aviona ušla u sirijski vazdušni prostor preko teritorije Libana i pogodila vojnu metu blizu Palmire, u centralnom delu Sirije.

Sirija je saopštila kako je taj čin agresije pomogao grupi Islamska država, dok je Netanijahu izjavio kako je meta napada bilo oružje koje ima veze sa šiitskim libanskim pokretom Hezbolah, prenosi AFP.

Nedugo nakon incidenta, izraelski ministar odbrane Avigdor Liberman izjavio je na izraelskom državnom radiju kako će Izrael uništiti sirijski odbrambeni vazdušni sistem sledeći put kada ga Sirijci budu upotrebili protiv izraelskih aviona, javljaju agencije.

Sirijska vojska je saopštila da je oborila jedan izraelski avion, a drugi pogodila, dok su izvodili napade na Palmiru.

Izraelska vojska je negirala da je bilo koji njen avion pogođen.

(newsweek.rs)

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …