Home / U FOKUSU / BLISKI ISTOK PRED TAČKOM KLJUČANJA- Iran optužio Saudijce za napad, sprema li se RAT NEVIĐENIH RAZMERA?!

BLISKI ISTOK PRED TAČKOM KLJUČANJA- Iran optužio Saudijce za napad, sprema li se RAT NEVIĐENIH RAZMERA?!

Iranska revolucionarna garda optužula je Saudijsku Arabiju da stoji iza današnjih terorističkih napada u Teheranu.

iran- vojska

– Ovaj teroristički napad dogodio se svega nedelju dana nakon sastanka američkog predsednika Donalda Trampa i saudijskih lidera koji podržavaju teroriste. Činjenica da je ISIS preuzeo odgovornost dokazuje da je su oni umešani u ovaj brutalni napad -navodi se u izjavi koju presnosi Rojters.

Agencija navodi da je odgovornost za napade u Iranu, zemlji koju čvrsto kontrolišu šiitski muslimani, prva preuzela Islamska država, ekstremistička organizacija sunitskih muslimana.

Brigadni general Salami obećao je osvetu Islamskoj državi i njenim saveznicima.

Da ne bude bilo kakve nedoumice, mi ćemo se za današnje napade u Teheranu osvetiti teroristima, njihovim podružnicama i onima koji ih podržavaju“, rekao je Salami iranskim državnim medijima.

Revolucionarne garde je u saopštenju navela da je „dokazala već u prošlosti da će se osvetiti za bilo koju nevino prolivenu krv“ u Iranu.

Iranska državna televizija IRIB javila je ranije danas da je okončana kriza u parlamentu u Teheranu, u koji su upali naoružani napadači i počeli da pucaju, kao i da su četiri napadača ubijena.

Jutros je u Teheranu naoružana grupa muškaraca upala u iranski parlament u Teheranu pucavši na čuvare Iranske revolucionarne garde i civile, nakon čega su uzeli taoce.

Talačka kriza trajala je skoro ceo dan, a napadu je poginulo 12 osoba uključujući i četvoro terorista. Gotovo istovremeno, na drugom kraju grada došlo je do pucanjave, a potom se žene bombaša samoubica raznela ispred mauzoleja imama Homeinija. Za oba napada odgovornost je preuzela Islamska država.

Ove nedelje arapski svet već se našao pred ozbilljnom krizom kada je nekoliko bogatih zalivskih država prekinulo sve odnose sa Katarom zbog optužbi da sarađuju sa teroristima. Katar je tada optužen da podržava i upravo Iran, nuklearnu silu koja kao većinski šiitska muslimanska zemlja nije u dobrim odnosima sa sunitima na Arabijskom poluostrvu.

S druge strane, iranska vojska aktivno pomaže sirijske i iračke snage koje se bore protiv terorista ISIS. Iran je u lošim odnosima i sa Izraelom, ali i američkim predsednikom Donaldom Trampom koji je prošli mesec posetio Saudijsku Arabiju koju sada Iran optužuje da stoji iza napada.

Džubeir: Saudijska Arabija ne stoji iza napada u Teheranu

Ministar inostranih poslova Saudijske Arabije Adel al Džubeir odbacio je danas optužbe Iranske Revolucionarne garde da Saudijska Arabija stoji iza današnjih napada u Teheranu.

On je rekao da nema dokaza koji impliciraju da Saudijska Arabija stoji iza napada u iranskoj prestonici, preneo je Rojters.

– Mi osuđujemo terorističke napade bilo gde da dođe do njih i osuđujemo ubistvo nevinih ljudi bilo gde da dođe do njih – izjavio je Džubeir u Berlinu, na događaju koji je organizovala Fondacija Konrad Adenauer.

Prema njegovim rečima, Rijad nema saznanje ko je odgovoran za napade i odbacuje tvrdnje da saudijske grupe satoje iza tih napada.

Džubeir je, takođe, rekao da su Saudijska Arabija i druge zalivske zemlje voljne da obnove normalne veze sa Iranom ukoliko dođe do promene ponašanja Irana i on prestane da podržava ekstremiste i borce u Libanu, Jemenu, Siriji i u drugim delovima sveta.

Pretnje novim napadima

Pet militanata Islamske države je odgovorno za napad na iranski Parlament i mauzolej ajatolaha Homeinija u Teheranu, saopšteno je iz te terorističke organizacije.

U saopštenju se navodi da su militanti, koristeći automatske puške, bombe i prsluke sa eksplozivom, ubili i ranili skoro 60 osoba, pre nego što su i sami stradali.

Islamska država, čiji su militanti muslimani suneti, u saopštenju je zapretila većinskom šiitskom stanovništvu kako će izvršiti još napada uz napomenu da „kalifat neće propuštati šanse da prolije šiitsku krv sve dok šerijatski zakon ne bude ispunjen“.

(M. B. , Tanjug , Srna)

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …