Home / U FOKUSU / Britanski „Gardijan“: Putin je veliki igrač, evo zašto Zapad treba da ga posluša, ako misle da ostanu živi..!

Britanski „Gardijan“: Putin je veliki igrač, evo zašto Zapad treba da ga posluša, ako misle da ostanu živi..!

Jedini način da se iskoreni pošast zvana Islamska država jeste saradnja sa predsednikom Asadom i njegovim saveznicima, i to SAD-u treba da bude jasno, piše britanski „Gardijan“.

„Putin je u pravu i to svi znaju. To se zove realpolitika, odnosno diktat pragmatičnosti. Na Zapadu je spoljna politika dugo bila deo unutrašnje, s obzirom da NATO i SAD više reaguju van svojih granica nego unutar istih“, piše britanski list.

„Gardijan“ navodi da je u slučaju Avganistana, Iraka, Libije, Ukrajine „megafon bio jači od mozga“, te da se tako nešto ne sme ponoviti u Siriji.

„Amerikanci i Britanci su se praktično takmičili ko će više naružiti Asada na nedavnoj sednici UN. Sad ruge strane, Putin je već ispunio svoja dva glavna cilja: doneo je mir i stabilnost u svoju zemlju. Pritom, odlično je pročitao situaciju u Iranu, Indiji i Siriji. On je sve samo ne budala. hteli to da priznamo ili ne, Putin je veliki igrač“, piše novinar „Gardijana“ Sajmon Dženkins.

Čak je i Henri Kisindžer u svojoj poseti Londonu naveo da bi Zapad Rusiju trebalo da gleda kao saveznika u borbi protiv islamskog ekstremizma, a ne kao neprijatelja.

„Uvođenje sankcija Moskvi je idiotski čin“, rekao je Kisindžer.

putin

„Sirija je trenutno centar svetske anarhije. To je mesto kojem očajnički trebaju humanitarne trupe. Bolna činjenica je da u svim akcijama ima civilnih žrtava, i to ponajviše u intervencijama zapadnih zemalja. Obamino insistiranje na smeni Asada umesto na saradnji sa Rusima govori samo jedno: da je Amerikancima bitnije da isteraju svoje nego spasu život nedužnih građana Sirije“, zaključuje Dženkins.

(Blic)

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …