Home / U FOKUSU / Britanski „Gardijan“: Putin je veliki igrač, evo zašto Zapad treba da ga posluša, ako misle da ostanu živi..!

Britanski „Gardijan“: Putin je veliki igrač, evo zašto Zapad treba da ga posluša, ako misle da ostanu živi..!

Jedini način da se iskoreni pošast zvana Islamska država jeste saradnja sa predsednikom Asadom i njegovim saveznicima, i to SAD-u treba da bude jasno, piše britanski „Gardijan“.

„Putin je u pravu i to svi znaju. To se zove realpolitika, odnosno diktat pragmatičnosti. Na Zapadu je spoljna politika dugo bila deo unutrašnje, s obzirom da NATO i SAD više reaguju van svojih granica nego unutar istih“, piše britanski list.

„Gardijan“ navodi da je u slučaju Avganistana, Iraka, Libije, Ukrajine „megafon bio jači od mozga“, te da se tako nešto ne sme ponoviti u Siriji.

„Amerikanci i Britanci su se praktično takmičili ko će više naružiti Asada na nedavnoj sednici UN. Sad ruge strane, Putin je već ispunio svoja dva glavna cilja: doneo je mir i stabilnost u svoju zemlju. Pritom, odlično je pročitao situaciju u Iranu, Indiji i Siriji. On je sve samo ne budala. hteli to da priznamo ili ne, Putin je veliki igrač“, piše novinar „Gardijana“ Sajmon Dženkins.

Čak je i Henri Kisindžer u svojoj poseti Londonu naveo da bi Zapad Rusiju trebalo da gleda kao saveznika u borbi protiv islamskog ekstremizma, a ne kao neprijatelja.

„Uvođenje sankcija Moskvi je idiotski čin“, rekao je Kisindžer.

putin

„Sirija je trenutno centar svetske anarhije. To je mesto kojem očajnički trebaju humanitarne trupe. Bolna činjenica je da u svim akcijama ima civilnih žrtava, i to ponajviše u intervencijama zapadnih zemalja. Obamino insistiranje na smeni Asada umesto na saradnji sa Rusima govori samo jedno: da je Amerikancima bitnije da isteraju svoje nego spasu život nedužnih građana Sirije“, zaključuje Dženkins.

(Blic)

Check Also

POTEZ POSLE KOG ZA SEVERNU KOREJU NEMA POVRATKA, A AMERIKA BAŠ TO SPREMA: „Ako učinite taj korak, smatraćemo to objavom rata!“

Severna Koreja saopštila je danas da će bilo kakvu pomorsku blokadu smatrati činom rata, javlja …