Home / U FOKUSU / SPREMAJU RAT SA RUSIMA: Izrael počinje kopnenu invaziju Sirije! (VIDEO)

SPREMAJU RAT SA RUSIMA: Izrael počinje kopnenu invaziju Sirije! (VIDEO)

Izraelski ministar iz partije Likud, Juval Stajnic, namerava da poruči SAD, Rusiji i drugim svetskim silama da Izrael neće tolerisati prisustvo iranskih snaga blizu svoje granice, naveo je „Jerusalem Times“ u utorak.

izrael- rat- vojska

Stajnic je dao ovaj komentar kada je izraelski premijer, Benjamin Netanijahu, odleteo u Njujork kako bi prisustvovao zasedanju Generalne skupštine UN u četvrtak.

„Mi se u razgovorima sa SAD, Rusijom i drugim svetskim silama moramo postarati da iranske snage ostanu u Iranu“, rekao je Stajnic.

„Ne želimo da vidimo ni rusku vojsku na Golanskoj visoravni, a kamoli iransku“, dodao je on.

Izrael je preuzeo Golansku visoravan od Sirije tokom Šestodnevnog rata u junu 1967. godine, a ta teritorija je zvanično aneksirana 1981. godine.

Izrael je pucao na sirijske snage u regionu Kunejtra tokom vikenda, a onda je zalutala granata minobacača pala u zauzetu teritoriju.

Ministar odbrane, Moše Jalon, rekao je u ponedeljak da je Sirija „prešla granicu“ u svojoj borbi protiv zastupničkih sila koje pokušavaju da zbace vladu Bašara el Asada u Siriji.

„Izrael nema nameru da toleriše ovakve incidente. Mi verujemo da je sirijska vlada odgovorna za ono što se dešava na teritoriji Sirije“, rekao je Jalon.

U avgustu je navedeno da se Izrael sprema za moguću kopnenu invaziju Sirije.

Izraelci su započeli opsežnu obuku u okupiranoj Golanskoj visoravni sredinom avgusta pod izgovorom da bi ISIS ili Hezbolah mogli da ih napadnu.

Izrael i Hezbolah su se 2006. godine borili u ratu u Libanu, severnom Izraelu i Golanskoj visoravni. Neki analitičari smatraju da je ovaj rat koji je trajao 34 dana bio prvi zastupnički konflikt između Irana i Izraela.

Izraelska vojska veruje da bi naoružani teroristi mogli da upadnu u izraelski deo Golanske visoravni i da napadnu tamošnja sela u kojima žive Jevreji i Druzi.

Pored prirprema za invaziju, postoji i mogućnost da Izrael pošalje vojsku na istočnu granicu kako bi zaštitio stanovništva koja su na meti islamista.

Izrael se takođe boji da bi moglo doći do razmene nenamerne vatre između njihovih i ruskih snaga u Siriji. Takav incident bi dao iranskim snagama povod da pokrenu dugo očekivani napad dugometnim raketama na jevrejsku državu.

Kuvajtske novine „Alrai“su citirale „zvanične izvore“ koji kažu da su Iran, Sirija, Hezbolah i Rusija pokrenuli „zajedničku operaciju“ za borbu protiv Islamske države.

„Times of Israel“ je u subotu naveo:

„Zvanični izvori kažu da će svaka strana biti odgovorna za određenu oblast u Siriji, te da će Rusija delovati u Latakiji, Hami i delovima provincije Alepo, dok će Iran braniti prestonicu Damask i Kunejtru blizu Golanske visoravni. U izveštaju se takođe navodi da su iranske specijalne snage stigle u Damask“.

Izrael tvrdi da je sirijska vojska dobila „značajnu podršku“ od Irana, Iraka, Avganistana, Libana i iranskog „klijenta“ Hezbolaha, paravojne grupe koja je formirana nakon što je Izrael napao Liban 1982. godine.

U kuvajtskom izveštaju se takođe navodi da je sirijska vojska dala nekoliko sovjetskih tenkova Hezbolahu.

„Times of Israel“ je ponovio mogućnost da Izrael započne kopnene operacije na Golanskoj visoravni i u Siriji.

(Webtribune.rs)

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …