Home / U FOKUSU / Čedomir Antić: Srbima na severu Kosova desiće se isto što i Srbima u Hrvatskoj!

Čedomir Antić: Srbima na severu Kosova desiće se isto što i Srbima u Hrvatskoj!

Srbija treba da u prvi plan stavi pitanje prava srpskog naroda izvan svojih granica zato što ovo što se dešava u Hrvatskoj sa ćirilicom jeste u stvari kraj jednog procesa koji će početi da se odvija i na Kosovu u narednim decenijama, ocjenjuje istoričar Čedomir Antić.

cedomir-antic

„Kao što je izvršena reintegracija istoka Hrvatske, tako se vrši i reintegracija severa Kosova. Kao što je učinjena prevara sa zajedničkim vijećem opština, tako se pravi i sa zajednicom srpskih opština“, rekao je Antić na skupu posvećenom situaciji u regionu i pomirenju, koji je organizovao Centar za otvoreni dijalog.

Antić je naveo da Srbija treba za Srbe van zemlje da izdvaja onokoliko koliko to čini za druge manjine u Srbiji, kao i da se prema svom narodu van zemlje ponaša onako kako to rade Mađari i Hrvati prema svojima izvan granica Mađarske i Hrvatske.

„Srbija treba da pomogne početak funkcionisanja zajedničkog veća opština u istočnoj Slavoniji. Ne treba nikome da bode oči, niti da vodi rat sa Hrvatskom“, rekao je Antić.

On je naveo da ljudi koji su pokrenuli pitanje ćirilice u Hrvatskoj predstavljaju ekstrem, koji je postao „mejnstrim“ ponašanja u Hrvatskoj, te dodao da tu nije riječ o manjinskom jeziku, koji je unutrašnja stvar Hrvatske, kako tumače neki iz EU, nego o kršenju ljudskih prava.

„Činjenica je da je EU to godinama tolerisala. I kad god imate analizu rasizma i šovinizma, proizilazi da je Hrvatska najmanje šovinistička i rasistička. To je zato što se analizirao odnos prema ljudima druge rase, pa ispada da je Albanija najviše rasistička“, dodao je on.

On je ocijenio da „građani Hrvatske sede na buretu baruta, a Srbi su sada neka vrsta ventila za njih“.

„Srbi nisu, po broju, faktor u Hrvatskoj i to je sad više evropski nego naš problem. Mi imamo svoje probleme“, rekao je Antić.

Govoreći o Dejtonskom sporazumu, Antić je naveo da BiH nije neefikasna zbog ovog, nego zbog Vašingtonskog sporazuma, koji je sačinjen da bi se muslimani i Hrvati ujedinili da sruše Republiku Srpsku.

Antić je ocijenio da je u BiH na djelu imperijalna politika koja vodi svoju evropsku politiku protiv Rusije, a Srbiju i njen narod vidi kao neko strano tijelo.

„Kada Srbija bude znala šta želi, kada bude branila svoje interese i svoj narod van njenih granica kao što to radi Mađarska i Hrvatska, onda će možda politika tih centara u SAD i EU, za koje verujem da nisu većinski, biti racionalnija“, dodao je Antić.

Na skupu su govorili i Jelica Minić iz Evropskog pokreta u Srbiji i komentator „Politike“ Boško Jakšić, koji su, komentarišući predstojećih 20 godina od Dejtonskog sporazuma, istakli da ne vjeruju da će se neke krupne promjene odigrati.

Kada je riječ o predstojećem skupu u Beču, govornici su istakli da ne očekuju ništa spektakularno i da će na tom skupu biti riječi o upozorenjima na nacionalizme, ekonomskoj i regionalnoj saradnji, medijskim slobodama i već dogovorenim infrastrukturnim projektima.

Check Also

POTEZ POSLE KOG ZA SEVERNU KOREJU NEMA POVRATKA, A AMERIKA BAŠ TO SPREMA: „Ako učinite taj korak, smatraćemo to objavom rata!“

Severna Koreja saopštila je danas da će bilo kakvu pomorsku blokadu smatrati činom rata, javlja …