Home / U FOKUSU / ČEKA NAS RAT- Bivši britanski diplomata i stručnjak za Balkan otkrio: „Ozbiljni sukobi na Kosovu mogući već za 2-3 meseca, prenose se i na Bosnu!“

ČEKA NAS RAT- Bivši britanski diplomata i stručnjak za Balkan otkrio: „Ozbiljni sukobi na Kosovu mogući već za 2-3 meseca, prenose se i na Bosnu!“

vojska- rat- granatiranje

Bivši britanski diplomata i stručnjak za Balkan Timoti Les rekao je da će kriza na Kosovu kulminirati, da su ozbiljni sukobi mogući već za dva ili tri meseca, kao i da će se nestabilnost preneti i na BiH, prenose agencije.

Les je rekao da se Kosovo približava svom trenutku istine veoma brzo, već ove godine, odnosno u naredna dva ili tri meseca.

– Srbija i Priština su sada u konačnoj borbi za sever Kosova, gde preovlađuju Srbi. Tenzije između Beograda i Prištine zbog formiranja Zajednice srpskih opština biće narednih meseci sve jače – ocenio je Les za beogradsku televiziju „Hepi“, navodeći da je prekrajanje granica na Balkanu gotovo izvesno.

On veruje da su Srbi izgubili strpljenje sa Prištinom i žele sami da formiraju te opštine, što dovodi do ozbiljnog konflikta između dve strane.

Istovremeno, kaže on, obe strane se plaše da će ona druga upotrebiti silu u pokušaju da zadrži svoje pozicije.

– Naravno, postoji mogućnost da uz pomoć pregovora i diplomatije taj konflikt bude izbegnut. Ali, mislim da je situacija sada mnogo više zabrinjavajuća, nego pre – dodao je Les.

Timoti Les je direktor agencije „Nova Evropa“ iz Kembridža i autor analize objavljene u američkom časopisu „Forin afers“, u kojoj je naveo da mir na Balkanu garantuje stvaranje „velike Srbije, Albanije i Hrvatske“.

Les je u toj analizi ocenio da se mir na Balkanu može održati jedino priznavanjem realnosti, a to su želje Srba u Republici Srpskoj za stvaranjem svojevrsne unije sa Srbijom i jačih veza Hrvata u BiH sa Hrvatskom.

(Vesti onlajn)

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …