Home / U FOKUSU / CEO SVET U STRAHU: Južna Koreja priznala da severnokorejska raketa može da pogodi Vašington, Amerikanci prete totalnim uništenjem..

CEO SVET U STRAHU: Južna Koreja priznala da severnokorejska raketa može da pogodi Vašington, Amerikanci prete totalnim uništenjem..

web-tribune.com
Ministarstvo odbrane Južne Koreje saopštilo je da nova balistička raketa Severne Koreje Hvasong-15 ima potencijal da pogodi mete koje su udaljene do 13.000 kilometara, što uključuje i Vašington.

Nakon što je Severna Koreja izvela pre dva dana najnoviji test nuklearne balističke rakete, slika o impresivnom tehnološkom dostignuću te zemlje postaje sve jasnija kao i to šta još treba da uradi da bi zaista mogla da predstavlja pretnju po SAD, navodi AP.

Mnoga pitanja ostaju otvorena, ali postoji saglasnost vlade Seula i spoljašnjih analiza da velika interkontinektalna balistička raketa „hvasong-15“ predstavlja značajan korak napred, približavajući Severnu Koreju njenom cilju posedovanja širokog arsenala nuklearnih raketa dalekog dometa, već možda sredinom sledeće godine.

Ona je, kako se navodi, mnogo veća od prethodne rakete Pjongjanga „hvasong-14“ i dizajnirana je tako da može da nosi mnogo veće bojeve glave, što potvrđuje navode Pjongjanga da „hvasong-15“ može da nosi „super-velike teške nuklearne glave“.

Severna Koreja je saopštila da je raketa koja je u sredu lansirana dostigla uspon od 4.475 kilometara a da je letela 950 kilometara padajući blizu Japana nakon što je lansirana sa mesta u Pjongjangu na putanju kojom će izbeći druge zemlje, ti podaci o letu slični su onim koje je objavila i vojska Južne Koreje.

Pjongjang je opisao svoju novu interkontinentalnu balističku raketu kao „značajno moćniju“ od rakete „hvasong-14“ nakon lansiranja u sredu, a vojska Južne Koreje sada navodi da je „hvasong-15“ znatno veća i potencijalno ima mogućnost da nosi veće bojeve glave.

Predsednik Južne Koreje Mun Dže-in je podelio ove procene sa predsednikom SAD Donaldom Trampom u telefonskom razgovoru.

Još uvek, kako se navodi, nije jasno koliko je blizu raketa da bude zaista spremna za borbu.

Ministarstvo odbrane Južne Koreje je saopštilo pred poslanicima da je neophodno dalje istraživanje kako bi odredili da li bojeva glava rakete može da opstane ponovni prolazak kroz atmosferu, precizno pogodi metu i propisno se detonira.

Majkl Eleman analitičar Ispred Instituta za strateške studije naveo je da je moguće da je raketa dizajnirana da nosi mamce ili druge vrste tehnologije za kontramere koje mogu da „zbune“ raketni sistem odbrane SAD.

On je dodao da „ako je prihvatljivo nisko poverenje u pouzdanost projektila, dva ili tri testa u narednih četiri do šest meseci možda su sve što je potrebno pre nego što (severnokorejski predsednik) Kim Džong Un proglasi Hvasong-15 spremnim za borbu“.

I ovaj test naišao je na osude međunarodne zajednice, a SAD su nakon njega upozorile rukovodstvo Severne Koreje da će ta zemlja biti „potpuno uništena“ ako izbije rat, dok je američka ambasadorka pri UN Niki Hejli rekla na hitno sakazanoj sednici Saveta bezbednosti UN tim povodom da SAD nikad nisu želele rat sa Severnom Korejom.

– Ako do rata dođe, to će biti zbog kontinuiranih akcija agresije kakvu smo videlu u utorak. A ako do rata dođe, nema greške, severnokorejski režim će biti potpuno uništen – rekla je Hejli.

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …