Home / U FOKUSU / Vojni stručnjak otkrio: Situacija sa Severnom Korejom preti da ESKALIRA, plašimo se RATA!

Vojni stručnjak otkrio: Situacija sa Severnom Korejom preti da ESKALIRA, plašimo se RATA!

koreja- amerika- rat

Sedrik Lejton, pukovnik u penziji i vojni analitičar rekao je da „apsolutno“ postoji mogućnost da izbije rat između SAD i Severne Koreje, iako se on, naravno, nada da do toga neće nikada doći.

– Najveći rizik koji mogu da zamislim je loša kalkulacija i činjenica da imamo ta dva lidera koji se zaista ne razumeju što me veoma brine – rekao je Lejton za CNN.

Lejton je rekao da severnokorejski lider Kim Džong Un traži načine da demonstrira svoje nuklearne i oružane sposobnosti, a to bi moglo da dovede do slučajnog rata.

– Svaki naš odgovor će morati da bude pažljivo odmeren, jer situacija može veoma brzo da izmakne kontroli – rekao je on.

Severna Koreja je sinoć testirala do sada najmoćniju raketu koju je napravila Hwasong-15, a izveštaji govore da bi ona mogla da nosi bojevu glavu i da pogodi bilo koji deo kontinentalne SAD.

Raketa je pala u vode Japana, oko 250 kilometara od ostrvske države, ali je letela znatno više nego raniji projektili Severne Koreje, pišu svetski mediji. Novi test, u suprotnosti sa međunarodnim sankcijama koje su uvedene zbog ranijih proba Pjongjanga, izazvao je brzu osudu svetske zajednice, dok je Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija sazvao vanrednu sednicu. Na novu provokaciju severnih suseda odgvoorila je i Južna Koreja, koja je ispalila svoju balističku raketu i održala vežbe vatrogasaca.

Severna Koreja je sebe opisala kao „odgovornu nuklearnu silu“, saopštivši da je svoje strateško oružje razvila kako bi se odbranila od „politike nuklearnog ucenjivanja i nuklearne pretnje američkih imperijalista“.

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …