Home / U FOKUSU / CRNI DANI ZA PRIŠTINU: Ukoliko ukinu Specijalni sud, Amerika će dozvoliti Rusima da im uradi ovo na Kosovu..

CRNI DANI ZA PRIŠTINU: Ukoliko ukinu Specijalni sud, Amerika će dozvoliti Rusima da im uradi ovo na Kosovu..

SAD su upozorila prištinske vlasti da, ukoliko kosovska skupština ukine Specijalni sud, neće blokirati rusku inicijativu u UN za formiranje sličnog suda.

Na mogućnost aktiviranja “plan B” za formiranje novog, sličnog suda, Amerikanci su upozoravali i pre dve godine, kada su vlasti u Prištini oklevale sa usvajanjem zakona o Specijalnom sudu, piše “Koha ditore”.

Takvu poruku ovog puta preneo je v.d. ambasadora SAD u Prištini, Stiven Benks.

Izvori “Kohe” kažu da je Benks ove nedelje imao nekoliko sastanaka sa šefovima kosovskih institucija koje je podsetio na posledice eventualnog ukidanja zakona o Specijalnom sudu.

“Benks se sastao u četvrtak sa premijerom Ramušem Haradinajem kome je jasno preneo koje bi bile posledice ukidanje Specijalnog suda”, navodi list.

On mu je otvoreno rekao da, u tom slučaju, SAD u Savetu bezbednosti UN neće blokirati inicijativu Rusije za stvaranje sličnog suda, rekao je izvor “Kohe”.

Benks je precizirao da će ruska inicijativa svakako biti zasnovana na Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN i tretiraće UNMIK kao vrhovnu vlast na Kosovu.

Države članice “Kvinte” su u četvrtak ponovo izrazile zabrinutost zbog pokušaja ukidanja Specijalnog suda za zločine OVK i pozvale zvaničnike, lidere stranaka i poslanike da napuste pomisao o ukidanju ili ponovnom pregovaranju o bilo kom aspektu zakona o specijalizovanim većima.

“Nema razloga da se zaustavi rad Specijalizovanih veća i pozivamo svakog rukovodioca institucionalnih organa, lidere stranaka, ili poslanike skupštine da odbace svaku pomisao o ukidanju ili ponovnom pregovaranju o bilo kom aspektu Zakona o specijalizovanim većima”, navodi se u saopštenju.

Takav potez, kako se dodaje, stavio bi pod znak pitanja posvećenost Prištine vladavini prava.

Prethodno je kosovski premijer Haradinaj rekao je da će, ukoliko se ukine zakon o specijalizovanim većima, vlada takvu odluku poštovati.

(Tanjug)

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …