Home / U FOKUSU / Crno more se opasno uzburkalo: AMERIKANCI OPTUŽILI RUSE ZA INCIDENT KOJI MOŽE DA DOVEDE DO VELIKE GREŠKE..! (VIDEO)

Crno more se opasno uzburkalo: AMERIKANCI OPTUŽILI RUSE ZA INCIDENT KOJI MOŽE DA DOVEDE DO VELIKE GREŠKE..! (VIDEO)

nato- vezbe- vojska

 Nakon što je Pentagon optužio Moskvu za “nebezbedno i neprofesionalno” pilotiranje u blizini američkog razarača “Porter” u Crnom moru, rusko Ministarstvo odbrane negiralo je da je došlo do bilo kakvih “neobičnih incidenata ili susreta” sa američkim ratnim brodom, javlja Raša tudej.

– Nije bilo nikakvih incidenata u vezi sa nadletanjem ruske vojne letilice u blizini razarača Porter u Crnom moru 10. februara. Svi naši letovi izvedeni su i izvode se iznad neutralnih voda Crnog mora, u skladu sa međunarodnim zakonima i bezbednosnim pravilima – naveo je u utorak u saopštenju predstavnik Ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

On je, istovremeno, rekao da je bio iznenađen kada je čuo da je američka vojska bila “zapanjena da vidi ruske bombardere tako blizu ruskih granica“.

– Ako je američki razarač, kao što zvaničnici Pentagona tvrde, izveo regularnu patrolu u blizini Rusije, na desetine hiljada kilometara od svojih obala, čudno je biti iznenađen ništa manje regulalnim letovima našeg aviona nad Crnim morem – rekao je Konašenkov.

Portparol americke komande za Evropu Deni Hernandez prethodno je u u utorak rekao da su se u tri navrata ruski vojni avioni približili razaraču 10. februara.

U jedan od incidenata, kako je istakao, bila su uključena dva bombardera Su-24, u drugom je takode učestvovao Su-24, dok je u trećem učestvovao podmornički avion IL-38.

Portparol američkog Ministarstva odbrane Mišel Balanca ocenila je da su incidenti “nebezbedni i neprofesionalni” istakavši da ruske letelice nisu imale uključene transpondere.

– Takvi incidenti zabrinjavaju jer mogu da dovedu do nesreće ili greške – smatra Balanca.

Pentagon tvrdi da su se incidenti dogodili poslednjeg dana pomorskih vežbi NATO “Morski štit 2017″ u Crnom moru, koje su održane od 1. do 10. februara u blizini Konstante u Rumuniji.

Vežbe na Crnom moru su samo jedne od niza akcija koje je NATO sproveo nedaleko od ruskih granica.

Pogledajte video:


(Telegraf.rs/ Tanjug)

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …