Home / U FOKUSU / DAČIĆ UPOZORAVA, RAT DOLAZI I U SRBIJU: Muslimani u BIH se spremaju za napad, očekuju da će za 10-15 dana uništiti RS

DAČIĆ UPOZORAVA, RAT DOLAZI I U SRBIJU: Muslimani u BIH se spremaju za napad, očekuju da će za 10-15 dana uništiti RS

Halilović govori ono što Izetbegović misli. Zato njegove pretnje treba shvatiti ozbiljno, jer pokazuju da postoje ratni planovi, koji se baziraju na proceni da Republika Srpska ne može izdržati više od 10-15 dana i da ni Srbija ne može da je odbrani.
dacic
Šef srpske diplomatije Ivica Dačić smatra da izjava Sefera Halilovića o uništenju Republike Srpske predstavlja najveću pretnju miru i stabilnosti u regionu.

Dačić je naveo da Halilović nije samo bivši ratni muslimanski komandant, već je on nezvanični portparol Bakira Izetbegovića.

“Halilović govori ono što Izetbegović misli. Zato njegove pretnje treba shvatiti ozbiljno, jer pokazuju da postoje ratni planovi, koji se baziraju na proceni da Republika Srpska ne može izdržati više od 10-15 dana i da ni Srbija ne može da je odbrani. Svima je jasno da je referendum samo izgovor, a da iza svega stoji namera da se ratom uništi Republika Srpska. Da su hteli kompromis, Ustavni sud je mogao da promeni bar jedan zarez u svojoj odluci. Ali njima nije bio važan kompromis, već izgovor za ratne namere i planove, za šta se muslimani u BiH očigledno spremaju“, navedeno je u saopštenju ministra spoljnih poslova.

“Srbija nesumnjivo želi mir i učiniće sve da se sačuva stabilnost, ali sigurno neće dozvoliti vojni napad i uništenje Republike Srpske. O tome niko ne bi trebalo čak ni da sanja“, naglasio je Dačić.

On je dodao da je “Srbija dovoljno jaka da odbrani sebe, a neće dozvoliti ni uništenje Republike Srpske ako bude napadnuta”.

“Očekujemo hitnu reakciju međunarodne zajednice i međunarodnih predstavnika u BiH, ako im je zaista stalo do mira”, zaključio je Dačić.

Šef ratnog štaba ABiH: Ako bude referenduma, neće biti RS

General i načelnik ratnog štaba Armije BiH Sefer Halilović zapretio je nestajanjem Republike Srpske ako referendum u RS bude sproveden

On tvrdi da će to značiti “raspakivanje” Dejtonskog mirovnog sporazuma i stupanje na snagu Ustava BiH.

“Nikome ne pretimo, ali nikome nećemo dopustiti da odnese i deo BiH bez belaja”, rekao je Halilović, koji je gostujući na TV1 o referendumu o Danu Reublike u RS govorio kao o referendumu o secesiji.

Halilović, naime, tumači da će sprovođenjem referenduma u RS nastupiti “raspakivanje” Dejtonskog mirovnog sporazuma i vraćanje Ustava Republike BiH.

On je, kako su prenele banjalučke “Nezavisne novine”, zapretio sukobom u kojem će, kako je rekao, RS nestati.

“Nakon referenduma dejtonski Ustav više ne vredi, onda se vraćamo na Ustav Republike BiH, a nakon toga neka nam bog pomogne svima, neka nam da prvo razuma, a onda snage da tu priču dovedemo do kraja”, izjavio je Halilović za TV1.

Halilović je istakao da se Republika Srpska u eventualnom sukobu može održati najviše 10 do 15 dana.

Na pitanje da li u BiH, i na jednoj i na drugoj strani, ima dovoljno ljudi spremnih da ratuju, Halilović je odgovorio sa “Da, apsolutno”.

“I zato ja apelujem da se dobro razmisli. Jer Milošević je umro, JNA ne postoji, ne postoji hiljade tenkova, hiljade transportera… Ne može Srbija pomoći RS. Nećemo dopustiti da nam neko pola države otcepi”, kazao je Halilović.

“Nezavisne” pišu da je on govorio kao da se radi o referendumu o otcepljenju, a ne o Danu RS. Halilović tvrdi da “onog dana kada se otpakuje Dejton sve će biti drugačije…”

Inače, srpski premijer Aleksandar Vučić upozorio je u nedelju da onaj ko pokušava da “raspakuje” Dejtonski mirovni sporazum pravi problem svima, bez obzira na to što, kako je rekao, taj sporazum nije idealan.

“Plašim se svega i svačega ako to neko bude pokušao. Srbja ima obavezu kao potpisnicima Dejtonskog sporazuma, ali i zato jer ima svoj narod preko Drine. Zato je naše da uradimo sve da smanjimo tenzije”, rekao je premijer gostujući na RTS-u.

(Tanjug)

Check Also

POTEZ POSLE KOG ZA SEVERNU KOREJU NEMA POVRATKA, A AMERIKA BAŠ TO SPREMA: „Ako učinite taj korak, smatraćemo to objavom rata!“

Severna Koreja saopštila je danas da će bilo kakvu pomorsku blokadu smatrati činom rata, javlja …