„DOJČE VELE“ OTKRIVA: 2016. bila je godina užasa i pitanja, a evo kakav će vas rasplet čekati tek u ovoj godini…

Ratovi, krize, posrtanje Evropske unije, novoizabrani predsednik SAD Donald Tramp i trijumfalni ruski predsednik Vladimir Putin – sve je to otvorilo pitanja čiji će se rasplet nazreti tek 2017. godine, piše u komentaru „Dojče vele“(DW) navodeći da je godina za nama bila godina užasa.
rat-vojska-vojnici

„I 2016. je bila annus horribilis, godina užasa. U svetu vlada haos: na Bliskom istoku se vode grozni ratovi – u Siriji, Jemenu, Libiji, Iraku. Takozvana Islamska država, vrhunac brutalnog, ubilačkog, fundamentalističkog terora, još nije pobedjena“, navodi u komentaru glavni urednik „Dojče velea“ Aleksander Kudašef.

Prema njegovim rečima, autokrate, despoti, diktatori trajno su uništili nežne izdanke Arapskog proleća i to s odrazom na čitav region, koji svakako može biti epicentar jedne političke i društvene eksplozije koja bi uzdrmala ceo svet – što će se možda i dogoditi.

Izgleda kao da Bliski i Srednji istok tonu u neki tridesetogodišnji rat u kojem klanovi, plemena i verske zajednice vode ogorčene borbe.

Sa druge strane, piše Kudašef, Evropa, na čije obale stižu izbeglice sa Bliskog istoka, i sama je uzdrmana, jer je izbeglička kriza jasno pokazala da je „evropska solidarnost“ u najboljem slučaju fraza koja dobro zvuči, ali koja ne važi u politici.

Glavni urednik DW navodi da je EU ugrožena i da ni sama ne može da se odluči u kojem smeru bi putovanje trebalo nastaviti.

„Pri tom je već sada sigurno da će se, pored istočnoevropskog povratka nacionalnim državama i identitetu, i u zapadnoj Evropi menjati odnosi moći: u Holandiji očigledno preko Gerta Vildersa, a Francuska će u svakom slučaju dobiti novog predsednika – verovatno jednog katoličkog tačeristu, što je ravno revoluciji“, kaže.

On navodi i da se i u Nemačkoj „koja trenutno deluje kao utočište stabilnosti“ u septembru održavaju izbori i da niko trenutno ne može da zamisli da Angela Merkel – u kojoj god koaliciji – neće više biti kancelarka.

Kaže da je Merkel bastion u oscilacijama svetske politike i to više od jedanaest godina, ali da će i u Nemačkoj desničarsko-populistička i nacionalno-egoistična stranka „Alternativa za Nemačku“ ući u Bundestag – sa više mandata nego što je mnogima po volji.

„I ovde pobedjuju desničarske ideje, iako to neće biti dovoljno za preuzimanje vlasti. Nemačka će i dalje imati stabilnu vladu. I stoga je Nemačka sigurno sidro u nemirnoj i neprijatnoj svetskoj politici. I to iako je zemlju neposredno pred Božić duboko potresao teroristički napad u Berlinu“, dodaje on.

Kao sledeću nesigurnost, autor navodi to što u SAD na vlast dolazi Donald Tramp.

„Hoće li taj predsednik biti uračunljiv? Kakvu spoljnu politiku će voditi taj biznismen? Hoće li spoljnopolitičke odnose shvatiti kao sklapanje dilova ili kao diplomatsku veštinu? Da li će se u globalnoj politici takodje postaviti kao najmoćniji na svetu?

I pre svega: da li sebe vidi kao deo Zapada – ili vidi i sledi samo parolu Make America great again? Svašta će se otkriti 2017“, kaže.

Kako objašnjava, godina je u svetskoj političkoj sceni donela renesansu Rusije i Vladimira Putina.

„Rusija nije tek regionalna sila, kako je odlazeći predsednik Obama jednom prilikom prezrivo zaključio. Rusija se upliće u dogadjanja na Bliskom istoku i u Evropi“, navodi.

On ocenjuje i da se pri tom Moskva pre svega zalaže za vojna, a ne diplomatska rešenja, te svesno i cinično koristi nasilje: u Siriji ili u zamrznutim sukobima, poput onog u istočnoj Ukrajini.

Povratak Rusije na svetsku pozornicu je i povratak vojnog delovanja u svetskoj politici kako bi se osigurali uticaj i moć, kaže.

„Na to će Zapad, ukoliko još bude postojao kao celina u godini prvoj Donalda Trumpa, morati da nadje odgovor. Kao uostalom i Nemačka, koja tradicionalno ima poteškoća sa intervencijama“, zaključuje glavni urednik DW.

(Tanjug)

 • Hazar Hazarski

  Stara izreka kaže:“Ako želiš da znaš šta se stvarno zbiva, samo prati puteve novca“. Međutim, kad bi to važilo i na globalnom svetskom nivou, Kina nikada ne bi postala svetska ekonomska super-sila, JER KINOM UPRAVLJAJU KINEZI! Zbog toga je u osnovi pogrešno samo kroz prizmu kapitala posmatrati svetska zbivanja.
  Istina, soroševska satanistička bagra pokušava da realnim plasmanom svojih naštampanih dolara bez pokrića, baci ceo svet u dužničko ropstvo iz koga se svet može izvući jedino revolucionarnim promenama, ali iza toga ipak stoji IDEOLOGIJA SATANIZMA. Naime, umesto da sasvim logično uživaju i oni i njihovi potomci u zgrnutim silnim milijardama dolara, satanistički mega-oligarsi lansiraju model tkz. „zlatne milijarde“, za čiju javnu promociju je zadužen Bil Gejts. Kratko rečeno, celokupno čovečanstvo u nekakvoj NOVOJ TEHNOLOŠKOJ ERI treba raznim metodama u bliskoj budućnosti svesti na svega JEDNU MILIJARDU živih stanovnika, od kojih će 900 miliona biti u ropskom položaju, 90 miliona biti svojevrsni „robokapi“ koji će ih silom držati u pokornosti, dok će preostalih 10 miliona „odabranih olimpijaca“ uživati ulogu poput bogova sa Olimpa u antičkom svetu.
  U tim raznim metodama za ostvarenje projekta „zlatna milijarda“, možemo prepoznati neprestano lansiranje raznoraznih veštačkih pandemija (sida, ptičji grip itd.), lokalne ratove pa čak i namerno izazivanje klimatskih promena sa katastrofalnim posledicama po život na zemlji. A o učestalim smrtonosnim zemljotresima i poplavama, za koje mnogi misle da su veštački izazvani kao meteorološka oružja, kao na primer, i neobjašnjiva pojava „gori plodna zemlja“, pre koju godinu u Rusiji, pa zatim strahovita ledena zima u SAD, da i ne govorimo. Ipak sve to nije dovoljno, ukoliko ne dođe do opšteg nuklearnog sukoba, smatraju ti satanistički monstrumi. Naravno, oni to ne govore otvoreno, ali RADE u tom pravcu. Kako drugačije objasniti onu ogromnu planetarnu orkestriranu podršku u korist njihove ratno-huškačke Klintonke, da se nametne kao neizbežni novi predsednik SAD, te da krene u pravcu rata sa Rusijom! Sve se to već decenijama plasira kroz medije kao neminovnost, između ostalog i sa pričom da je sa sadašnjih navodnih 7 milijardi stanovnika Zemlja prenaseljena. Naravno, za objektivne analize nezavisnih stručnjaka da na Planeti može sasvim udobno da živi i čitavih 50 milijardi ljudi, ukoliko se privredni i politički život postavi na nove osnove, nema mesta u soroševski kontrolisanim medijima, nauci i kulturi.
  Kao što smo posle Drugog svetskog rata imali planetarni sukob dve suprotstavljene ideologije – socijalizma i kapitalizma, tako i danas imamo, ali sudbinski mnogo žešći, sukob dve ideologije – BOŽJEG PUTA i SATANIZMA! Nema tu mesta ni za kakve kultove ličnosti Merkelove i njoj sličnih. Jer ili si na BOŽJEM PUTU opšteg mira i prosperiteta vaskolikog čovečanstva, ili si za Satanu koji simbolizuje vaskoliko UNIŠTENJE svega ljudskog u čoveku.
  Mislim da je predsednik Putin već dugo na tom BOŽJEM PUTU, koji već simbolizuje njegovo prezime. Mislim da je i novoizabrani predsednik SAD Tramp, čije prezime na latinskom u slobodnom prevodu takođe znači „čovek koji putuje“, a iz takvog ugla gledanja, takođe duže vremena na tom BOŽJEM PUTU. I to je i jedini pravi kriterijum kojim treba ubuduće procenjivati svetske lidere. A mira i prosperiteta neće biti dok se soroševska satanistička bagra ne ukloni sa uticajnih položaja u svetu i dok se u potpunosti ne zatre „taj đavolji nakot“, kako stoji u Bibliji.

 • Pingback: Google()

 • Pingback: Google()

 • Pingback: Toy Papi()

 • Pingback: g spot()

 • Pingback: remote controlled vibrator]()

 • Pingback: penis enlargement pump()

 • Pingback: adult sex toy()

 • Pingback: adult sex toy()

 • Pingback: orgasmic()

 • Pingback: szybki kredyt()

 • Pingback: ashbourne()

 • Pingback: buy sell cyprus()

 • Pingback: healthy food 85308()

 • Pingback: Download FM0-309 Certification Dumps()

 • Pingback: mobile forex app()

 • Pingback: Search Marketing()

 • Pingback: amazon Customer Reviews()

 • Pingback: mechanical keyboards()

 • Pingback: buy youtube views and likes()

Close
Podržite nas
Lajkujte našu FB stranicu!