Home / U FOKUSU / DOLAZI OLUJA, PUTIN ZAPRETIO TURSKOJ: Recite vašem diktatoru Erdoganu da dolazimo s vojskom!

DOLAZI OLUJA, PUTIN ZAPRETIO TURSKOJ: Recite vašem diktatoru Erdoganu da dolazimo s vojskom!

Ruski predsednik Vladimir Putin je na sastanku sa turskim ambasadorom izdao verbalni ultimatum Turskoj, zahtevajući da ona odmah prestane sa podržavanjem ISIS-a i kršenjem suvereniteta Sirije. Putin je na taj način povukao granicu pošto NATO već nedeljama deluje protiv ove opkoljene nacije.

putin- vojska

Ruski predsednik Vladimir Putin je turskog predsednika Redžipa Erdogana nazvao diktatorom i zapretio da će odnosi između Turske i Rusije da se pogoršaju ukoliko on nastavi da podržava terorističku organizaciju ISIS.

Veruje se da je ovo odgovor na Erdoganovu tvrdnju, koja se pojavila u zapadnim medijima, da je Putin rekao da neće više podržavati Siriju.

Putin je pozvao turskog ambasadora u Moskvi, Umita Jardima, da dođe u Kremlj, gde je došlo do poveće rasprave.

Putin je rekao sledeće:

„Recite vašem diktatoru Erdoganu da će, ako ne prestane da podržava ISIS, diplomatski odnosi između Rusije i Turske znatno da se pogoršaju!Vaš diktator je licemer, s obzirom da mu je smetao vojni prevrat u Egiptu, a trenutno pokušava da svrgne demokratski izabranog predsednika Sirije. Kina, Iran i Rusija će garantovati preživljavanje Sirije“.

U Moscow Times-u, novinama koje kontroliše CIA, objavljena je verzija u kojoj ambasador Jardim viče na Putina i krivi Rusiju za sve probleme u Siriji. Pošto Moscow Times predstavlja medijsku organizaciju koja je ilegalno u vlasništvu stranaca, ona će biti prodata ruskim vlasnicima prema vladinom dekretu, a promena vlasnika se očekuje u septembru ove godine.

Navodi se da je sastanak trajao dva sata i da se odvijao iza zatvorenih vrata. Izjave koje navodimo potiču iz izvora bliskih predsedniku Putinu. Veruje se da navedene izjave predstavljaju ultimatum.

Predsednik Obama je juče naveo da će SAD pružiti podršku iz vazduha džihadistima koje su Amerikanci obučavali za borbu unutar Sirije. Wall Street Journal je pogrešno protumačio ovu poruku, navevši da je predsednik naredio da se Asadove snage napadnu iz vazduha.

Moguće je da je upravo nereagovanje Vašingtona na taj članak izazvalo još veći bes kod Putina.

Drugi faktor koji je mogao doprineti napadu Putina na Erdogana jeste obaranje čuvenog MH17 leta Malaysian Airlines-a iznad Ukrajine. Rusija je prošle nedelje iskoristila veto na potez Saveta bezbednosti UN da se uspostavi istražni tribunal koji će doneti presudu na osnovu još neobjavljenih rezultata holandske (NATO) istrage.

Ruski ministar spoljnih poslova, Sergej Lavrov, stavio je do znanja da nema poverenja u istragu koju sprovodi NATO i da Rusija vidi takav potez kao pokušaj propagande protiv Rusije.

Zapad uporno pokušava da okrivi ruski BUK projektil za obaranje aviona, iako ne postoje nikakvi dokazi za to.

Rusija je pokušala da predstavi dokaze, koje su podržali nemački forenzički istražitelji, da je MH17 oborio ukrajinski SU25 koji je uočen na nekoliko radara blizu aviona Boing 777 par trenutaka pre obaranja. Zapad nije uzeo ovaj dokaz u obzir isto kao što je odbio da uzme u obzir dokaz da je Turska primenila hemijsko oružje na civile u Siriji.

Ruski istražitelji su 2012. godine pokušali da predstave naučne dokaze o upotrebi sarina od strane Turske blizu Alepa. Zapad je odbio da uzme u obzir ove dokaze čak i kada su turski tužioci naredili da se uhapse turski državljani i strani teroristi koji su rukovali sa sarinom u ustanovama u Turskoj.

Tek kada se pojavila mogućnost vojnog sukoba između SAD i Rusije, predsednik Obama je prihvatio sirijsku verziju događaja. Istražni novinar Simor Herš je istakao ove događaje u svojoj knjizi „Crvena linija i pacovski kanali“ (The Red Line and the Rat Line).
Erdogan nije uspeo da osvoji većinu glasova na nacionalnim izborima u junu 2015. godine, ali je ipak nastavio da vlada bez formiranja vlade, što daje kredibilitet Putinovoj izjavi da je Erdogan diktator.

Procenjuje se da je najmanje 25.000 boraca ISIS-a prošlo kroz Tursku do Sirije i Iraka od 2011. godine. U proteklih 18 meseci, brojni turski oficiri su ubijeni ili uhapšeni u Siriji. Pored toga, mnogi borci ISIS-a i Al Nusre uhvaćeni od strane sirijskih, kurdskih i iračkih snaga, rekli su da je Turska saučesnik u svim njihovim operacijama.

Treba napomenuti da je teroristički napad 20. juna 2015. godine, u kojem je ISIS napao kurdske političke protivnike Erdogana u gradu Suruč, iskorišćen kao izgovor za vazdušni napad Turske na Siriju i Irak. Turska je pružila podršku iz vazduha teroristima ISIS-a koji se bore protiv kurdskih snaga.

Još jedan veći faktor jeste promena u saudijskim odnosima na Bliskom istoku. Fars News Agency iz Teherana je objavila sledeće:

„U kontekstu ruske inicijative da se održe odnosi između Saudijske Arabije i Sirije, šef obaveštajstva Saudijske Arabije bi mogao da poseti Damask do kraja avgusta, navode dobro obavešteni izvori.

Više od 200 Saudijaca je uhapšeno od strane sirijskih vlasti zbog terorističkih aktivnosti, dok ih se 700 pridružilo grupama koje se bore protiv vojske, prenosi Al-Manar.

Izvori su dodali da je ruska strana uspela da ubedi saudijske lidere da je borba protiv ISIS-a i drugih terorističkih grupa od velike važnosti za sve države iz regiona.

Rusija smatra da će očuvanje saudijsko-sirijsko-egipatskog trougla doprineti očuvanju političke i bezbednosne situacije na Bliskom istoku, te da će se terorizam proširiti na čitav region, ali i Evropu, ukoliko se taj trougao ne očuva, navode izvori.

Izvori napominju da se očekuju plodni rezultati od približavanja Saudijske Arabije i Sirije, ali i da je Saudijskoj Arabiji potrebno vremena za stratešku promenu“.

Ako se uzmu u obzir svi potezi NATO-a u regionu, uključujući protivvazdušna oružja u Letoniji, militarizaciju Poljske i ćutanje Amerike povodom nastavka kršenja sporazuma u Minsku od strane Kijeva, izgleda da je Putin odabrao Erdogana kao „slabu tačku“ NATO-a. S obzirom na njegove političke probleme i moguće saučesništvo u napadima pod lažnom zastavom protiv političkih rivala, građanski rat u Turskoj predstavlja realnu mogućnost.

Čini se da se Putin sveti zbog bezrezervne podrške NATO-a turskim potezima protiv Sirije i Iraka.

Gordon Duff (veteranstoday)

Webtribune.rs

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …