Home / U FOKUSU / DOŠAO ĐAVO PO SVOJE! BLER RAZBIJA VELIKU BRITANIJU: Preti otcepljenjem Severne Irske i ujedinjenjem sa R.Irskom!

DOŠAO ĐAVO PO SVOJE! BLER RAZBIJA VELIKU BRITANIJU: Preti otcepljenjem Severne Irske i ujedinjenjem sa R.Irskom!

toni- bler

Bivši premijer Velike Britanije Toni Bler, koji je u maju objavio da se vraća u politiku, već je pokrenuo široku kampanju protiv „bregzita“. Bler je izjavio da bi Severna Irska mogla da preispita svoje članstvo u Ujedinjenom Kraljevstvu zbog izlaska zemlje iz Evropske unije.

Prema njegovim rečima, odluka koja je doneta na nacionalnom referendumu može da bude promenjena.
Godine 1998. Toni Bler, koji je tada bio britanski premijer, i irski premijer Berti Ahern potpisali su sporazum u Belfastu.

Ovaj dokument je okončao krvavi trodecenijski sukob irskih nacionalista i pristalica ostajanja Severne Irske u sastavu Velike Britanije.

Prema Blerovim rečima, sporazum sada zahteva preispitivanje usled izlaska Velike Britanije iz Evropske unije.

„Sporazum iz Belfasta bio je zasnovan na tome da su obe zemlje članice Evropske unije. Zbog toga je potrebno ispraviti neke njegove odredbe usled ’bregzita‘“, naveo je Bler verovatno aludirajući na to što Severni Irci, nezadovoljni izlaskom iz EU, mogu da zahtevaju proglašenje nezavisnosti od Britanije i ujedinjenje s Irskom Republikom radi ostanka u EU.

„Nadam se da će Severna Irska ostati deo Ujedinjenog Kraljevstva, ali trebalo je očekivati ovakve posledice ’bregzita‘. To je prvi put da Britanija i Irska Republika idu u raličitim pravcima“, dodao je bivši premijer.

Nastupajući pred članovima Evropske narodne partije Bler je izjavio da „bregzit“ nije neizbežan.

Prema njegovim rečima, „kartel medija naklonjenih desnici“ pokušava da ubedi britanske građane da ova odluka ne može da bude preispitana.

„’Bregzit‘ znači da će se sada sve više građana zalagati za ujedinjenje Irske“, zaključio je on.
Belfast je zajedno sa Škotskom i Gibraltarom u više navrata iskazivao nezadovoljstvo odlukom Londona da napusti Evropsku uniju — region od EU dobija značajne subvencije.

Deo žitelja Severne Irske koji podržavaju partiju Šin Fejn zalaže se za odvajanje od Velike Britanije i ujedinjenje s Republikom Irskom.

Ipak, u Severnoj Irskoj ne može da se formira vlada nakon prevremenih parlamentarnih izbora na kojima je većinu glasova dobila Demokratska unionistička partija. Ona se zalaže za ostajanje ovog regiona u sastavu Velike Britanije.

U Skupštini Severne Irske ova partija će imati 28 mesta, a Šin Fejn, koji je osvojio drugo mesto — 27.
Bler, koji je najavio da se vraća u britansku politiku, već je zauzeo proevropski stav.

„’Bregzit‘ je za mene postao neposredna motivacija da aktivnije učestvujem u politici. Niko ne zna čemu on zaista vodi“, naglasio je Bler.
Prema rečima bivšeg premijera, društvu je svojstveno da menja stavove, zbog čega namerava da se umeša i da otvori novu diskusiju o izlasku zemlje iz Evropske unije.

„Živimo u svetu koji je određen promenama. Sada postoji napetost među kulturama. Ljudi su zabrinuti zbog imigracije, zbog društvenih promena. Ekonomija je pod pritiskom, ljude brine kvalitet njihovog posla i pitanje da li će ga uopšte imati“, naveo je bivši britanski premijer.

(Izvor: rs.sputniknews.com)

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …