Home / U FOKUSU / DRAMATIČAN OKRŠAJ AMERIČKIH I RUSKIH AVIONA IZNAD SIRIJE: Svetski rat izbegnut, ali ne za dugo, samo je pitanje momenta…

DRAMATIČAN OKRŠAJ AMERIČKIH I RUSKIH AVIONA IZNAD SIRIJE: Svetski rat izbegnut, ali ne za dugo, samo je pitanje momenta…

Dramatični okršaj američkih i ruskih ratnog aviona ovog vikenda iznad Sirije zamalo da izazove Treći svetski rat.
su-47-avion-rusija-bombardovanje-borbaDo susreta u vazduhu je došlo između nekoliko američkih F/A-18 borbenih aviona i nekoliko ruskih Su-34 bombardera, piše Webtribune.rs

Ruski avioni su gađali garnizon od 200 sirijskih pobunjenika koji su se borili protiv Islamske države u Tanfu, blizu jordanske granice.

Kada su se F/A-18 avioni približili, ruski avioni su napustili oblast, a kada su američki avioni otišli da dopune rezervoar, ruski avioni su se vratili i ponovo pogodili bazu, usmrtivši čak i bolničare koji su pomagali ranjenima u prvom napadu.

Kako se navodi, američki piloti su preko specijalnog kanala za komunikaciju naredili Rusima da odstupe kako ne bi došlo do nesreće.

Jedan američki zvaničnik je rekao da treba tražiti objašnjenje za ovakav čin, istakavši da je on bio nameran ili da ruska vlada jednostavno ne kontroliše sopstvene snage.

Ipak, ruska vojska je u nedelju odbacila optužbe da je namerno gađala sirijske opozicione snage, navodeći da SAD nisu obezbedile informacije o njihovim položajima.

igor konasenkov rusija general bombardovanje

Portparol ruskog ministarstva odbrane, major-general Igor Konašenkov, rekao je da je oblast koja je pogođena vazdušnim napadom bila više od 300 kilometara dalje od lokacije koju su SAD ranije označile kao oblast pod kontrolom legitimnih opozicionih snaga.

Iz Pentagona navode da je u subotu održana video konferencija sa ruskom vojskom kako bi se raspravljalo o ruskim vazdušnim napadima.

Oni su naveli da su ruski napadi u Tanfu i nakon pokušaja SAD da obaveste ruske snage kroz posebne kanale komunikacije o položajima opozicije stvorili zabrinutost među SAD i njihovim koalicionim snagama.

Konašenkov je odgovorio da je ruska vojska unapred upozorila SAD o planiranom napadu, ali da Pentagon nije obezbedio koordinate legitimnih opozicionih snaga, što je onemogućilo precizno delovanje ruskih vazdušnih snaga.

On je dodao da je ruska vojska pre nekoliko meseci predložila da se dele informacije o položajima različitih snaga umešanih u vojno delovanje u Siriji kako bi se sastavila detaljna mapa, ali da Pentagon nije želeo da sarađuje.

On je dodao da je video konferencija sa Pentagonom u subotu bila konstruktivna i da je prikazala želju za povećanje koordinacije u borbi protiv terorističkih organizacija u Siriji i izbegavanje incidenata pri sprovođenju vojnih operacija.

Video konferencija je održana kao deo bilateralnih komunikacionih kanala čija je namera da se spreče incidenti na prenatrpanom nebu Sirije.

Rusija od prošlog septembra sprovodi vazdušnu kampanju u Siriji, pomažući snagama sirijskog predsednika Bašara el Asada da dobije rat.

Ruski predsednik Vladimir Putin je povukao nekoliko ruskih aviona u martu kao korak ka ohrabrivanju mirovnih pregovora, ali prisustvo vojske u vazdušnoj bazi Hmejmim u provinciji Latakija je ostalo nepromenjeno.

(Webtribune.rs)

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …