Home / U FOKUSU / DRAMATIČNO UPOZORENjE CIA: Za 12 meseci moguć rat na BALKANU?!

DRAMATIČNO UPOZORENjE CIA: Za 12 meseci moguć rat na BALKANU?!

cia- agent

U narednih 12 meseci NATO pakt na Balkanu bi mogao da se raspadne usled čega bi u ovom regionu došlo do krvavog rata svih protiv svih.

Ovo dramatično upozorenje navodi se u strogo poverljivom izveštaju američke obaveštajne agencije CIA koji je prošle nedelje dostavljen ambasadi SAD u Beogradu.

Kako se navodi u izveštaju, američki agenti su došli do pouzdanih informacija da Albanci najozbiljnije planiraju realizaciju plana „Velike Albanije“ i da se spremaju za koordinisani napad na Srbiju, Makedoniju i Crnu Goru.

Analitičari CIA procenjuju da bi napad albanskih ekstremista na Srbiju, Hrvati i Bošnjaci sasvim sigurno iskoristili za agresiju na Republiku Srpsku, što bi opet neminovno izazvalo intervenciju Rusije i slanje novog i modernog naoružanja Srbima.

CIA takođe procenjuje da bi u slučaju opšteg balkanskog rata podršku Srbiji pružili i Grci kojima takođe preti projekat velike Albanije ali i Bugari.
-Ako se ne obuzdaju ekstremne ideje i projekti, Balkan bi mogao da postane novi generator globalne nestabilnosti – upozorava se u izveštaju.

– Procena CIA o kojoj vi govorite čini mi se vrlo mogućom. Jasno je da albanski lideri žele da iskoriste krizu u Makedoniji, od koje će sasvim sigurno krenuti destabilizacija Balkana.

Razlozi pojačanih aktivnosti separatista jesu negativan stav NATO o vojsci Kosova, ali i procena da dijalog Beograda i Prištine usporava i ugrožava takozvani „velikoalbanski san“. Albancima se žuri i oni preduzimaju mere da se u konačnom i oružanom sukobu izbore za svoje ciljeve – kaže Momir Stojanović, bivši šef BIA.

(Informer/srbijadanas.com)

Check Also

ASADOVE SNAGE PRETRPELE PRVE GUBITKE U AFRINU: Turci u žestokom naletu na zapadnom frontu! (VIDEO)

Uprkos dolasku sirijskih dobrovoljačkih Snaga nacionalne odbrane (SNO) na liniju fronta, Turci i njihove džihadističke …