Home / U FOKUSU / Džihad stiže u Srbiju..?!

Džihad stiže u Srbiju..?!

Vlada Srbije spremna je da „skromnim sredstvima kojima raspolaže pomogne borbu protiv Islamske države Iraka i Levanta (ISIS)“, piše u pismu koje je srpski premijer Aleksandar Vučić uputio predsedniku SAD Baraku Obami.

Da li je ovu prirodnu poziciju Srbije u borbi protiv terorista trebalo razglasiti ili prećutati i sakriti od očiju javnosti zbog bezbednosti sopstvene države i stanovništva? Ipak, aktuelna vlast odlučila se za prvu opciju, a u prilog tome ide i podatak do kojeg su „Vesti“ došle u srpskim bezbednosnim službama.

U Srbiju će, kako saznajemo, sledećih nekoliko nedelja stići specijalni agent FBI koji će sa policijama Balkana sarađivati ne samo na sajber kriminalu, već i pratiti internet komunikaciju islamista koji sa ovih prostora odlaze na ratišta Bliskog istoka, odnosno Siriju i Irak.

Vojni analitičar Aleksandar Radić se slaže da Srbija zbog učešća u globalnoj koaliciji protiv džihada mogla da računa na potencijalne bezbednosne rizike, ali ističe da su oni manji od koristi koju može da ima.

– Srpski državljani koji su otišli da se bore za ISIS već su potencijalna bezbednosna pretnja. Jer ne zna se šta oni mogu da urade kada se, i ako se, vrate. A u razmeni obaveštajnih podataka sa drugim zemljama možemo da steknemo uvid u to gde se oni kreću, šta rade, kakvi su im planovi – kaže Radić.

Pozivajući se na podatke američke Centralne obaveštajne agencije (CIA) Radio Slobodna Evropa je nedavno objavila da se na strani džihadista bore tri osobe iz Srbije, deset puta manje u odnosu na broj ekstremnih islamista koji su za ratište zavrbovani u Crnoj Gori. Iz Bosne i Hercegovine otišlo ih je 350 , a iz Makedonije 20.

Za bivšeg bezbednjaka Božidara Spasića lociranjem FBI u Beogradu Srbija će verovatno ući u narandžastu zonu bezbednosne opasnosti.

– Srbija je tranzitna zemlja i do sada je pet do šest ozbiljnih terorista ili locirano ili uhapšeno i isporučeno SAD, ali oni sada očekuju da će se sa eskalacijom sukoba u Siriji i Iraku taj broj povećati, a moguća je pojava novih mudžahedina na ovim prostorima zbog Kosova i BiH – komentariše Spasić za „Naše novine“.

Na koji način će Srbija pomoći rat protiv terorističke organizacije Islamska država? Da li će to biti u ljudstvu, u oružju ili u bezbednosno informativnim podacima, pitanja su na koje je odgovor ponudio ministar odbrane Bratislav Gašić?

On naglašava da je prvenstveno reč o razmeni informacija o borcima ISIS koji bi mogli da dođu s prostora Balkana. Gašić je odbacio mogućnost da Srbija pošalje viškove
naoružanja kurdskim borcima koji ratuju protiv ISIS-a kao što je to uradila Hrvatska.

– Svi viškovi naoružanja koje je Vojska Srbije imala u doba prethodnih vlada su uništeni – tvrdi ministar.

Za Darka Trifunovića Srbija je odavno meta islamskih terorista i najnovije uključivanje u borbu protiv ISIS-a neće tu poziciju učiniti rizičnijom.

– Suština terorističkog delovanje jeste izazivanje straha. Postavljanje bombi na javnim mestima je određeni oblik terorizma, ali imate i druge načine masovnog izazivanje straha. Ne morate ni metak da ispalite da bi ga izazvali. Pa, pogledajte, kakva je poruka marširanje u uniformama Zukorlićevih sledbenika u Novom Pazaru? Upravo da se izazove strah kod druge strane…

Srbija će, dakle, davati samo podatke koji bi bili od značaja za borbu protiv ISIS koju na globalnom nivou predvode SAD. Profesor Fakulteta bezbednosti u Beogradu Darko Trifunović, međutim, procenjuje da Srbija neće biti od velike koristi u borbi protiv radikalnih islamista ni na informativnom polju s obzirom na, kako tvrdi, loš obaveštajni rad.

– Mi ne možemo da ponudimo ništa jer da smo imali informaciju više ne bismo bili zatečeni marširanjem muftijine vojske. Pa Vojno-obaveštajna agencija je pre nekoliko godina zatvorila svoj punkt u Novom Pazaru, eto kakva je bezbednosna procena naših službi – komentariše Trifunović za „Vesti“.

Vojni analitičar Aleksandar Radić smatra da slanje pripadnika srpskih snaga bezbednosti u borbena dejstva nije nimalo realno, jer Srbija učestvuje isključivo u mirovnim operacijama pod mandatom UN i EU, a ne u misijama NATO-a. On ističe da Srbija može na više frontova da pomogne, između ostalog i kroz prodaju naoružanja i vojne opreme državama koje se bore protiv ISIS-a.

„Šta više, upravo je borbenim sredstvima koja su došla iz srpske vojne industrije u proteklih par meseci postignut dobar rezultat i ta sredstva su se pokazala efikasnijim od sofisticirane tehnologije“, rekao je Radić.

Kao primer on navodi da je iračka vojska koristila školske avione lasta-95, koji su proizvedeni u pančevačkoj Utvi. Prema njegovim rečima, drugi način je presecanje islamističke popune ljudstvom.

„Neki islamisti dolaza s prostora bivše Jugoslavije, a tu srpski obaveštajni aparat ima uvid u događaje i može da ih blagovremeno identifikuje. Na to se nadovezuje i treći zadatak, a to je presecanje finansijskih kanala koje koriste islamisti“, rekao je on.

Radić je dodao da Srbija može da podrži humanitarne akcije, koje će biti organizovane kao posledica ratnih dejstava, kao i da intenzivira političku demistifikaciju islamista.

„To je vrlo racionalno i zbog Raške oblasti i Kosova i Metohije, odakle neki islamisti odlaze u Irak i Siriju. Treba učiniti sve da se pokaže da su oni banditska organizacija, a ne ljudi koji u rat idu iz svetih verskih ideja“, smatra ovaj analitičar.

(Vesti)

 

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …