Home / U FOKUSU / EKSKLUZIVNO: Ovako će izgledati kada S-300 bude BRANIO NEBO SRBIJE! (VIDEO)

EKSKLUZIVNO: Ovako će izgledati kada S-300 bude BRANIO NEBO SRBIJE! (VIDEO)

Dmitrij Šugajev, direktor Federalne službe za vojnotehničku saradnju i bliski saradnik ruskog predsednika Vladimira Putina, poručio je juče da je sasvim realno da Moskva uskoro isporuči Srbiji moćne raketne sisteme S-300.
rakete 1
Tip povodom izdvajamo najvažnije karakteristike tog raketnog sistema kako biste znali šta će nam poslati braća Rusi.

Šta je zapravo S-300?

Ruski raketni sistem S-300 postao je veoma poznat na samom početku 90-ih godina prošlog veka.

Upravo tada je ovaj kompleks počeo da se prikazuje u različitim salonima oružja, a o njegovim mogućnostima se pojavila masa publikacija.

Odluka u vezi sa stvaranjem S-300 doneta je zbog toga što se u SAD 70-ih godina pojavilo novo napadačko oružje – krilate rakete.

Zbog pariranja ovoj pretnji bilo je potrebno izraditi principijelno novi raketni sistem, što je i bilo učinjeno.

Rezultat je da S-300 automatski određuje parametre trajektorije kretanja vazdušnog objekta (udaljenost, brzinu, visinu, smer), pripadnost državi – „svoj-tuđi“, tip i stepen opasnosti, uslove pucanja i obezbeđuje optimalni raspored vazdušnih objekata po vatrenim divizionima radi njihovog gađanja.

S-300 može da gađa ciljeve koji lete iz bilo kog pravca.

Rastojanje na kojem kompleks deluje iznosi do 150 km, minimalna visina gađanja cilja je 10 m, maksimalna – je praktično plafon primene borbenih aviona.

ZRK S-300 ima kratko vreme reakcije, visok stepen automatizacije procesa borbenog rada i veliki kapaciet proizvodnje vatre.

Kompleks istovremeno može da pogađa šest ciljeva s navođenjem po dve rakete na svaki od njih.

Važna karakteristika S-300 sastoji se i u tome što se rakete na daljinsko upravljanje isporučuju, transportuju i sadrže na borbenom dežurstvu u transportnim kontejnerima za puštanje u pogon i u toku 10 godina eksploatacije nisu im potrebne bilo kakve provere i regulisanje.

Neposredno iz njih vrši se i puštanje raketa prema ciljevima.

Ovaj kompleks, u stanju je da vrlo efikasno brani objekte i vojsku od bilo kakvih sredstava za napade iz vazduha.

Savremeni ruski raketni kompleksi S-300 stvaraju bazu za izgradnju ešalona odbrane, za čije savladavanje će protivnik morati da plati ogroman ceh – neprihvatljive gubitke aviona i raketa, koje učestvuju u napadu.

Namene i karakteristike

– Prvi raketni PVO sistem srednjeg dometa S-300 namenjen je za odbranu važnih administrativnih, industrijskih i vojnih objekata od napada iz vazduha avionima strateške i taktičke avijacije, kao i krstarećim i aerobalističkim raketama.

Ovaj sistem postao je osnova protivavionskih raketnih jedinica protivvazdušne odbrane SSSR-a od 1975. godine

– Suštinska karakteristika sistema je višekanalnost koja omogućava istovremeno gađanje nekoliko ciljeva (što je od posebnog značaja kod odbijanja masovnih napada neprijateljske avijacije i krstarećih raketa), kao i visoki stepen mobilnosti

– Novi protivavionski raketni sistem mogao je za najviše 5 minuta zauzeti položaj za dejstvo ili se razviti na novoj poziciji za delovanje direktno iz marševskog poretka

– S-300 može da gađa ciljeve koji lete iz bilo kog pravca. Rastojanje na kojem kompleks deluje iznosi do 150 km, minimalna visina gađanja cilja je 10 m, maksimalna – je praktično plafon primene borbenih aviona.

Pogledajte video:

(Mediji)

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …