Home / U FOKUSU / EKSPERTI UPOZORAVAJU: Ako Tramp proglasi Revolucionarnu gardu za teroriste, svetu preti katastrofa!

EKSPERTI UPOZORAVAJU: Ako Tramp proglasi Revolucionarnu gardu za teroriste, svetu preti katastrofa!

rat-amerika-sad-usa-vojska

Prošlog meseca, administracija američkog predsednika Donalda Trampa razmatrala je da Iranski korpus Revolucionarne garde (ICRG) označi kao „Stranu terorističku organizaciju (FTO)“, ali je plan odbačen nakon što je naišao na žestoke kritike u Vašingtonu.

Ipak, postoje neki koji i dalje zastupaju ideju da je taj potez neophodan uprkos tome što bi odluka ne samo ugrozila ameičke trupe u Iraku, već bi doprinela i daljoj destabilizaciji sporazuma o ograničenju iranskog nuklearnog programa.

Predvodnici među zastupnicima ove inicijative su Mark Dubovi (osnivač i direktor Fondacije za odbranu demokratije) i bivši zvaničnik Stejt departmenta iranskog porekla, koji pokušavaju da ubede Trampa kako bi takav potez oslabio finanijsku imperiju IRGC, iako je ova elitna jedinica već jedna od najsankciosanijih entiteta na svetu.

U slučaju označavanje IRGC kao FTO udvostručilo aktuelne sankcije, koji bi svakako pogodili iransku elitnu jedinicu, odluka bi žestoko pogidila i Iran koji je tek počeo da se otvara za strane investicije.

S obzirom na duboko isprepletane odnose države, verskog vrha i IRGC, retko koja firma bi kontrirala američkoj odluci i odlučila se na poslovanje u Iranu.

Zbog toga, dok su koristi od označavanja IRGC kao FTO maglovite, cene takvog poteza su očigledne.
Nuklearni sporazum između Irana i svetskih sila bi verovatno pao u vodu pošto bi se tenzije na relaciji Vašington Teheran drastično pogoršale.

To bi dalje uticalo na nevoljnu, ali postojeću saradnju dve zemlje u borbi protiv Islamske države u Iraku – pošto šiitske milicije koje podržava IRGC igraju veoma važnu ulogu na terenu, verovatno je da bi ove paravojne jedinice počele da sabotiraju i frustriraju američke koalicione snage.

To bi, slažu se američki bezbebednosni eksperi, ne samo značajno ugrozilo trupe na terenu već bi i verovatno potpuno promenilo nastup Irana u međunarodnoj areni, što je poslednje što je potrebno pre svega Bliskom istoku, a zatim i svetu.

(newsweek.rs)

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …