Home / U FOKUSU / EPISKOP TEODOSIJE UPOZORAVA: Sledi nam otvorena okupacija!

EPISKOP TEODOSIJE UPOZORAVA: Sledi nam otvorena okupacija!

Odbijanje Prištine da prihvati dijalog o srpskoj pravoslavnoj baštini u Briselu jasno pokazuje da je njihov cilj da što pre uđu u UNESKO kako bi status u ovoj organizaciji iskoristili kao sredstvo dalje kulturne represije protiv SPC ponovnim stavljanjem na sto spornih nacrta zakona o kulturi, a sve pod kišobranom UNESKO, kaže se u obraćanju episkopa raško-prizrenskog Teodosija.

500

„Imajući u vidu čitav ovaj sled događaja, Eparhija Raško-prizrenska SPC predlaže da se pod pokroviteljstvom EU što pre otvori dijalog o srpskoj baštini na Kosovu i Metohiji i da se zaustavi proces ulaska Kosova u UNESKO“, naveo je episkop Teodosije.

Prema njegovim rečima u ovakvoj situaciji, u kojoj naša baština nema adekvatno međunarodno garantovanu zaštitu, apsolutno je jasno da bi ulazak Kosova u UNESKO bio otvoreni akt kulturne represije nad srpskom baštinom na Kosovu i Metohiji , koja je u toku 15 godina više puta stradala upravo od albanskih ekstremista, zbog čega su, uostalom, naše svetinje već godinama na listi Svetske kulturne baštine u opasnosti.

„Naši manastiri i crkve nisu i ne mogu biti muzeji, već su bogoslužbeni objekti, i svaki pokušaj Prištine da primeni nasilje bilo institucionalnim putem ili podsticanjem anti-pravoslavnog raspoloženja biće dodatni pokazatelj stvarnih namera koje vode albanizaciji celokupne kulturne i duhovne baštine na Kosovu i Metohiji“, rekao je Teodisije.

On kaže da je SPC spremna da svoju zabrinutost zbog odbijanja dijaloga Prištine otvoreno potvrdi još jednom pred svim članicama UNESKO i da upozori da će eventualni prijemom Kosova u ovu organizaciju, posebno u ovakvoj situaciji našim svetinjama, koje su i jedini objekti UNESKO na Kosovu i Metohiji, biti nametnuta otvorena okupacija.

„Posle svega ovoga naša Eparhija ne može da ima poverenja u kosovske institucije i do početka dijaloga o kulturnoj i duhovnoj baštini biće prinuđena da suspenduje direktne kontakte sa kosovskim zvaničnicima, nastavljajući da svoje probleme sa Prištinom rešava uz posredovanje međunarodnih predstavnika na Kosovu i Metohiji, ukoliko oni pokažu za to spremnost. U situaciji kada Vrhovni sud Kosova praktično oduzima manastiru Visoki Dečani 50 odsto svoje imovine i kada se ponavljaju vandalski akti, kao nedavno kamenovanje crkve u Orahovcu uz stalne pretnje rušenja hrama Hrista Spasa u Prištini, možemo samo da kažemo da na ovaj način kosovske institucije sve više ugrožavaju naš život i opstanak na Kosovu i Metohiji“, ističe episkop.

Episkop Teodosije kaže da izjave koje se iz Prištine plasiraju u svet da su srpske crkve na Kosovu navodno zaštićene u svetlu svih izjava i događaja potpuno padaju u vodu pred činjenicom da su to jedini hrišćanski objekti u Evropi pod ovakvim bezbednosnim režimom policije i NATO snaga, što je, kako ističe, direktna posledica višegodišnjeg albanskog vandalizma, etničke i verske netolerancije.

„Ovaj naš stav nije politički motivisan, što smo ponajbolje pokazali višegodišnjom spremnošću da radimo sa svim ljudima dobre volje i u svemu što vodi očuvanju našeg naroda, baštine i svetinja. Zato se i nadamo se da će međunarodna zajednica pomoći da se ovaj problem prevaziđe otvaranjem što skorijeg dijaloga o našoj baštini u Briselu i da srpska pravoslavna duhovna i kulturna baština na Kosovu i Metohiji u buduće ne bude kamen spoticanja, već most za pomirenje svih ljudi dobre volje na ovim prostorima“, zaključio je episkop raško-prizrenski Teodosije.

(Kurir)

 

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …