Home / U FOKUSU / PUTIN IZDAO NAJBLIŽIM SARADNICIMA NALOG DA SPREME „PONUDU ZA SRBIJU“: Raketni sistem S-300, pet milijardi evra, gasne elektrane…!

PUTIN IZDAO NAJBLIŽIM SARADNICIMA NALOG DA SPREME „PONUDU ZA SRBIJU“: Raketni sistem S-300, pet milijardi evra, gasne elektrane…!

Ruski predsednik Vladimir Putin izdao je najbližim saradnicima nalog da spreme „ponudu za Srbiju“ koja bi podrazumevala ekonomsku, ali i vojnu pomoć zemlji koju u Moskvi vide kao „poslednjeg iskrenog saveznika na Balkanu“.

putin

Između ostalog, rusko tržište bi se potpuno, bez ikakvih ograničenja, otvorilo za sve proizvode iz Srbije…

Rusiji je jako stalo da Srbija bude što jača i stabilnija država. Predsednik Putin smatra da je sada trenutak da se pred Srbiju, koja je suočena sa strašnim ucenama i pritiscima Zapada, izađe sa ponudom koju neće moći da odbije.

„Ruska ponuda“ neće Srbiju uslovljavati prekidom pregovora o pridruživanju sa Evropskom unijom, a podrazumevaće, pre svega, pomoć u modernizaciji vojske i ekonomije.Zapadu smo geopolitički važni, te možemo mi njih da uslovimo, a da gajimo prijateljske odnose s Rusijom.

Rusija je spremna da vam isporuči najmoderniju vojnu tehniku, avione, helikoptere, čak i raketni sistem S-300, koji bi bio ključni faktor u odbijanju eventualne agresije. U trenutku kada Amerikanci najavljuju da će Hrvatima pokloniti samovozne višecevne bacače čiji je domet 300 kilometara, Srbija bi morala da ima adekvatan odgovor. „Putinov paket“ podrazumevao bi i vrlo konkretnu i opipljivu ekonomsku pomoć.

Moskva je spremna da u Srbiju investira pet milijardi evra u roku od tri godine. Ponudićemo velike investicije u infrastrukturu, železnicu… Posebno velika ulaganja bila bi u gasne elektrane, koje bi Srbiju pretvorile u energetskog lidera regiona. Takođe, rusko tržište bi se potpuno, bez ikakvih ograničenja, otvorilo za sve proizvode iz Srbije.

„Iako Moskva danas ima ekonomske probleme, ne očekujem se da ponuda o ekonomskoj saradnji bude manja nego što je bila. Pored toga, stalna je i veoma povoljna ruska ponuda za ozbiljno naoružavanje Vojske Srbije, koja je danas utoliko aktuelnija budući da ne samo da se naoružava ceo svet nego i naši susedi, poput Hrvatske, nabavljaju raketne sisteme iz arsenala NATO“, ocenjuje Željko Cvijanović i dodaje da je neprilično licitirati o ruskoj političkoj ponudi, budući da je ona već godinama neuporedivo veća od onoga koliko je srpska strana mogla ili smela da prihvati.

(Informer)

 

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …