Home / U FOKUSU / ERDOGAN SPREMAN ZA RAT SA AMERIKOM: Vaši vojnici na severu Sirije postali su legitimna meta turskih snaga!

ERDOGAN SPREMAN ZA RAT SA AMERIKOM: Vaši vojnici na severu Sirije postali su legitimna meta turskih snaga!

erdogan- turska

Jedan od glavnih savetnika turskog predsednika Redžepa Erdogana rekao je danas da američki vojnici koji se nalaze uz kurdske snage u Siriji, mogu i sami postati meta napada turskih vojnih snaga.

Erdoganov savetnik Ilnur Čevik izjavio je da američke trupe koje su izmešane sa kurdskim JPG snagama rizikuju da budu pogođene dejstvima turskih snaga koje patroliraju sirijsko-turskom granicom.

– Ukoliko kurdske milicije preteraju, našim trupama neće biti bitno da li su američka oklopna vozila ili transporteri pored njih, rekao je Čevik u intervjuu za radio CRI Turk.

– Odjednom, pa čak i slučajno, nekoliko raketa bi moglo da ih pogodi, dodao je jedan od ljudi u koje turski predsednik ima najviše poverenja.

Čevik je otišao i korak dalje, naglasivši da su čak i američki vojni savetnici i artiljerijske pozicije koje se nalaze na teritorijama pod kontrolom kurdskih snaga na severu Sirije u opasnosti od dejstva turske avijacije, ukoliko nastave sa podrškom JPG snagama u toj zemlji.

Turci su ovakvu pretnju izneli, verovatno, ocenivši da se nakon brojnih spoljnopolitičkih „gafova“ američkog predsednika Donalda Trampa SAD nalazi na istorijskom dnu svog uticaja u svetu. Još jedan dokaz u prilog tvrdnje liberalnih i neokonzervativnih struja u Vašingtonu da je Tramp „politički diletant“,

(Pravda)

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …